Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την Ιατρική κάνναβη

Το Υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα, 26 Ιουλίου 2017, το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την καλλιέργεια και διάθεση της Ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, «ο στόχος είναι η προσέλκυση διεθνών επενδυτών για την έκφραση ενδιαφέροντος για τις δύο άδειες που θα δοθούν για την καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης στην πατρίδα μας, προκειμένου να μπορέσει να προσελκυθεί επίσης κεφάλαιο, ανθρώπινο κεφάλαιο, στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, και να ενισχυθούν και οι επενδύσεις στην φαρμακοβιομηχανία».

«Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο νομοσχέδιο το οποίο εύχομαι και ελπίζω να τύχει της απαραίτητης υποδοχής, θετικής υποδοχής, από τη Βουλή και σύντομα να έχουμε το νομικό πλαίσιο που απαιτείται για την προσέλκυση αυτής της σημαντικής επένδυσης στη χώρα μας», σημείωσε.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι «το σημαντικότερο είναι ότι επειδή πρόκειται για ένα καινοφανή τομέα στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας με τεράστιες προοπτικές, το σημαντικότερο που ελπίζουμε να προσελκύσουμε είναι start ups, είναι νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, νέων ερευνητών, οι οποίοι θα έρθουν στην Κύπρο για να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι είναι νόμιμη η καλλιέργεια και η εμπορική εκμετάλλευση της ιατρικής κάνναβης, προκειμένου να εμπλακούν σε ερευνητικά προγράμματα κάτι το οποίο έχει ανάγκη η χώρα μας».

Ερωτηθείς για τα οφέλη της ιατρικής κάνναβης, είπε ότι αυτά είναι πολλαπλά.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Υγείας βρισκόταν σε διαβούλευση με εταιρείες για την προμήθεια κανναβινέλαιου που θα προοριζόταν για να χορηγηθεί σε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου.

Μια εταιρεία με έδρα τη Βόρειο Αμερική, η Tilray, που ειδικεύεται στην έρευνα και παραγωγή ιατρικής κάνναβης, ανακοίνωσε τον Μάιο ότι προτίθεται να ξεκινήσει τη διανομή κανναβινοειδών σκευασμάτων για ασθενείς στην Κύπρο.

Η Tilray συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας της χώρας για την εισαγωγή και διανομή του «Tilray Drops», ενός φαρμακευτικού προϊόντος εκχυλίσματος κάνναβης, στα φαρμακεία και τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη τη χώρα, σε ασθενείς με περιπτώσεις προχωρημένου καρκίνου που έχουν άδεια πρόσβασης σε προϊόντα ιατρικής κάνναβης.

Η Tilray σήμερα προμηθεύει φαρμακευτικής ποιότητας προϊόντα ιατρικής κάνναβης – που περιλαμβάνουν σκευάσματα αποξηραμένου πλήρους άνθους και εκχυλίσματα – σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, γιατρούς, φαρμακεία, νοσοκομεία, κρατικούς φορείς και ερευνητές σε όλο τον κόσμο για σκοπούς εμπορικής, παρηγορητικής χρήσης και για ερευνητικούς σκοπούς.