Διατροφή πρίν από μιά συνέντευξη πρόσληψης

Αφού έχετε αποφασίσει με τι θα θέλατε να ασχοληθείτε και σε ποιες θέσεις εργασίας θα θέλατε να απευθυνθείτε το επόμενο βήμα είναι η αίτηση την οποία θα διαδεχθεί η συνέντευξη πρόσληψης.

Σε αυτή τη συνέντευξη θα πρέπει να πείσετε τον μελλοντικό σας εργοδότη για τις ικανότητες και την καταλληλότητα σας για αυτή τη θέση.

Για να το πετύχετε εκτός από το να πληρείται τις προϋπόθεσης πρόσληψης, θα πρέπει να έχετε καλή διάθεση, να είσαστε ξεκούραστοι, συγκεντρωμένοι και ψύχραιμοι.

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες όπως η κατανάλωση προγεύματος, σωστού βραδινού γεύματος και κάποιον θρεπτικών συστατικών συνδέονται άμεσα με αυτές τις ικανότητες.

1ο Πρόγευμα:

Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση ενός σωστού προγεύματος βοηθά στη καλύτερη συγκέντρωση, στη παραγωγή ενέργειας καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και στη πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών ουσιών όπως ασβέστιο, φυτικές ίνες, βιταμίνης Δ, σίδηρο και πολλά άλλα.

Προσπαθήστε να έχετε ένα συνδυασμό από όλες τις ομάδες τροφών ούτως ώστε να επωφεληθείτε από τη συνεργία τόσο των μακροθρεπτικών όσο και των μικροθρεπτικών συστατικών.

Tip: Φροντίστε να έχετε πάντα κάτι από την ομάδα τον δημητριακών αφού η καλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες του β συμπλέγματος θα σας δώσουν ενέργεια και καλύτερη συγκέντρωση.

Επιλογές: Δημητριακά ολικής αλέσεως+ αποξηραμένα φρούτα όπως μούρα+ γιαούρτι ή γάλα.

2ο Δείπνο:

Ένα ισορροπημένο βραδινό γεύμα θα σας κρατήσει κατά τη διάρκεια της νυκτερινής νηστείας. Η διακοπή του ύπνου λόγο πείνας και οι μεσονύκτιες επιδρομές στο ψυγείο διαταράζουν τη ξεκούρασή σας και κατά συνέπια την απόδοσή σας κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας. Επίσης, η ποιότητα των τροφών που επιλέγετε το βράδυ καλό θα ήταν να είναι τροφές που δεν δημιουργούν δυσπεψία και ανεπιθύμητα φουσκώματα που ίσως σας ενοχλήσουν την επόμενη ημέρα.

Tip: Αποφύγετε πολύ λιπαρές τροφές όπως τηγανιτά, πολύ λιπαρές σάλτσες, τροφές πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες, αλλά και τροφές που γνωρίζεται ότι ενοχλούν το πεπτικό σας σύστημα εάν υπάρχουν. Συμβουλευτείτε το διατροφολόγο σας σε σχέση με τις κατάλληλες για εσάς μερίδες ούτος ώστε να καλύπτετε τις απαιτούμενες θερμίδες που χρειάζεστε και να μην αισθάνεστε το αίσθημα της πείνας πολύ σύντομα μετά το γεύμα σας.

Επιλογές: Άσπρο κρέας ή ψάρι στη σχάρα+ γλυκοπατάτα+ πράσινη σαλάτα+ φρούτο.

3ο Ύπνος: Ο χρόνος αλλά και η ποιότητα του ύπνου έχει συνδεθεί άμεσα με τη διάθεση, συγκέντρωση, ενέργεια αλλά και τη μνήμη ενός ατόμου. Για να έχουμε καλή ποιότητα ύπνου καλό θα ήταν να μη διακόπτετε. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε αποφεύγοντας δύσπεπτες τροφές ή ελλιπή γεύματα όπως έχουμε πει πιο πάνω αλλά και με την κατανάλωση κάποιων μικροθρεπτικών συστατικών όπως τη βιταμίνη Β6. Η βιταμίνη Β6, χρειάζεται για τη παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που προάγει τον ύπνο.

Tip: Μερικές καλές πηγές σε βιταμίνη Β6 είναι το αβοκάντο, η μπανάνα, όσπρια, ξηροί καρποί, το ψάρι και το κοτόπουλο.

Επιλογές: Στη σαλάτα που θα συνοδεύσει το δείπνο σας προσθέστε αβοκάντο και ολοκληρώστε το γεύμα σας με ένα φρούτο όπως μπανάνα.

4ο καφεΐνη: Ο καφές και γενικά τα καφεινούχα ροφήματα αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Η υπερκατανάλωση τους όμως προκαλεί νευρικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης και άγχος. Την ημέρα της συνέντευξης μην καταναλώνετε καφεινούχα ροφήματα ανεξέλεγκτα με απώτερο στόχο τη παραγωγή ενέργειας. Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός προστασίας τροφίμων συνιστά τη κατανάλωση καφεΐνης μέχρι 400μγ σε διάστημα 24 ωρών.

Tip: Δοκιμάστε καφέ χωρίς καφεΐνη εάν δεν μπορείτε να περιορίσετε τα καθημερινά σας φλιτζάνια καφέ.

Επιλογές: Εκτός από καφέ μπορείτε να καλύψετε την ανάγκη σας για ένα ρόφημα με τσάι, ένα φυσικό χυμό ή ένα smoothie με φρούτα και λαχανικά.

    • Τσάι (220 μλ) ~50μγ
    • Καφές (φίλτρου, 1 φλιτζάνι, 200 μλ)~90μγΚαφές (εσπρέσο, 60μλ)~80μγ

Στέλλα Κακούρη MSc, BSc (Hons)
Διατροφολόγος
MSc Health, Exercise and Nutrtition (UK)
BSc Nutrition (Hons) (UK)
Τηλ 99930972
14, Michalacopoulou Str.
1075 Nicosia, Cyprus
(+357) 22 460 828

[email protected]
[email protected]