Η θηλάζουσα και εργαζόμενη μανούλα

Όλες οι μανούλες έχουμε ένα πλάνο για το πότε περίπου θα επιστρέψουμε στην εργασία μας μετά τον τοκετό. Συνήθως είναι στους 4 μήνες μόλις φτάσει στο τέλος της η άδεια μητρότητας.

Κύρια ανησυχία της μαμάς που θηλάζει είναι αν θα τρώει το μωρό της πώς και πόσο αυτές τις ώρες που θα χρειαστεί να λείπει από κοντά του. Καλό είναι αφού γνωρίζουμε περίπου πότε θα επιστρέψουμε να προγραμματιστούμε λίγο απο πριν. Μπορούμε λοιπόν να δώσουμε μπιμπερό στο μικρό μας για να το συνηθίσει, χωρίς βέβαια να αντικαθιστούμε πολλά γεύματα με αυτό εφόσον θέλουμε να διατηρήσουμε την παραγωγή μας. Εαν δεν το πάρει στην αρχή μην ανησυχήσετε καθόλου. Μπορείτε να δοκιμάσετε να του το δώσει ο πατέρας του για να μην σας μυρίζεται ή ακόμα και να ζεστάνετε λίγο την θηλή του μπιμπερού. Και πάλι όμως αν δεν το πάρει μπορεί και να χρειαστεί να πάει στον βρεφοκομικό για να το κάνει, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Επίσης καλό θα ήταν να αρχίσετε απο λίγο πιο νωρις να δημιουργείτε μια μικρή τράπεζα γάλακτός στον θάλαμο έτσι ώστε να έχετε ικανοποιητικά γεύματα για όταν θα τα χρειαστείτε. Εγώ το βρήκα πολύ βοηθητικό να αντλώ γάλα μόνο μια φορά την ημέρα και έτσι δεν έδινα λαθος μηνύματα στο στήθος για υπερπαραγωγή. Αντλούσα περίπου την ίδια ώρα που θα βολεύει και αφού επιστρέψω στην δουλειά. Με αυτόν τον τρόπο σιγά σιγά έχεις λίγο γάλα στην κατάψυξη για αργότερα. Πολύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο πότε ξεκινώ να αντλώ. Προσπαθούμε να ξεκινήσουμε να αντλούμε μετά τις 40 μέρες.

Όσο αφορά τα πόσα γεύματα πρέπει να αφήσουμε για τις ώρες που θα λείπουμε εγώ συνιστώ όσο βρίσκεστε ακόμα στο σπίτι να υπολογίσετε εκείνες τις ώρες πόσα γεύματα θα φάει και να τους αφήσετε ακόμα ένα επιπλέον για παν ενδεχόμενο, στις περιπτώσεις που δεν μπορείτε να παρευρεθείτε στο σχολείο σε διάλειμμα σας.

Αφού βρεθούμε με το παιδί μας για το υπόλοιπο της ημέρας δεν δίνουμε μπιμπερό, μόνο θηλάζουμε έτσι ώστε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο με το παιδί μας αλλά και για να συνεχίσουμε να παράγουμε γάλα.

Μπορείτε να μιλήσετε με την διεύθυνση του σχολείου σας ή με την κοπέλα που θα αναλάβει την φροντίδα του βρέφους σας για να βρείτε τις κατάλληλες λύσεις για να συνεχίσετε να θηλάζετε, όπως για παράδειγμα αν έχει ψυγείο και πώς θα ζεσταίνει το γάλα εκεί για όταν το χρειαστεί το μωρό.

Κλείνοντας πολύ σημαντικό είναι να είστε θετικές και ψύχραιμες και όλα θα πάνε καλά. Να θυμάστε να προσέχετε τον εαυτό σας, να τρέφεστε καλά και να παίρνετε πολλά υγρά για να συνεχίσετε όσο μπορείτε και θέλετε να θηλάσετε.

Έλενα Χρυσοστόμου

Νηπιαγωγός