Ποιός χειρουργός είναι ο κατάλληλος για μιά θυρεοειδεκτομή;

Πολύς λόγος γίνεται για το ποιάς ειδικότητας ή και εμπειρίας ιατρός πρέπει να εκτελεί επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής. Παρόλο που τα όρια, ειδικά στην Κύπρο, είναι εν πολλοίς ασαφή, στη διεθνή βιβλιογραφία τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής λοιπόν πρέπει (κατά τις διεθνείς βιβλιογραφικές αναφορές) να γίνονται από Γενικό Χειρουργό ή Ωτορινολαρυγγολόγο, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:
1. Να εκτελεί τουλάχιστον 35 επεμβάσεις θυρεοειδούς σε διάστημα 2 ετών ή κατά άλλους 100 επεμβάσεις σε διάστημα 6 ετών.
2. Να έχει επαρκή εκπαίδευση και εμπειρία στο αντικείμενο της Ανατομίας, Φυσιολογίας και Παθοφυσιολογίας του θυρεοειδούς αδένα, καθώς και γνώσεις Ενδοκρινολογίας.
3. Να έχει συνεχή, άμεση και απρόσκοπτη συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων για το χειρισμό επιπλοκών ή δύσκολων περιστατικών στα πλαίσια συμβουλίων (MDT-multidisciplinary team).
4. Να εργάζεται σε Ιατρικό κέντρο το οποίο έχει επαρκή, σύγχρονο και ακριβή εξοπλισμό και έμπειρο και εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό (τόσο στις Χειρουργικές αίθουσες όσο και στην Εντατική Μονάδα και τους Θαλάμους Νοσηλείας).

5. Να διατηρεί αρχείο και στατιστικά στοιχεία με σκοπό την αξιολόγηση και τη συνεχή βελτίωση

Μιχάλης Σ. Παπαγεωργίου MD PhD
General and Endocrine Surgery

Specialized in Thyroid Surgery

American Medical Center
Τηλ.: 22476634, 99416467
Web: www.thyroidsurgerycyprus.com