Δίωρη στάση εργασίας οι Nοσηλευτές την ερχόμενη Τετάρτη

Ξυλοδαρμός νοσηλευτριών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Δίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών με αφορμή τον ξυλοδαρμό δύο νοσηλευτριών από άντρα ο οποίος έκρινε ότι δεν έδιναν την απαιτούμενη προσοχή σε συγγενικό του πρόσωπο που μετέφερε στις πρώτες βοήθειες σε κατάσταση μέθης.

Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στο τμήμα πρώτων βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Σε ανακοίνωσή της, η συντεχνία αναφέρει ότι «η υπομονή μας έχει εξαντληθεί από τις βίαιες πράξεις εναντίον των νοσηλευτών, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να αποσύρουμε όλα τα μέλη μας από τα ΤΑΕΠ σε δίωρη στάση εργασίας μεθαύριο Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου από τις 12  μ. μέχρι τις 2 μ.μ.».

«Η υπομονή των νοσηλευτών έχει εξαντληθεί.  Εκτός από τον υπέρμετρο φόρτο εργασίας λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης των κρατικών νοσηλευτηρίων,  αντιμετωπίζουμε συχνά και τα περιστατικά βίας τα οποία πολλαπλασιάζονται λόγω της ανοχής της πολιτείας», αναφέρει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

Η συντεχνία προσθέτει πως «η παροιμία ‘φωνή βοώντος εν τη ερήμω’  ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση αυτή, καθώς εδώ και δύο χρόνια προειδοποιούμε τα Υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης ότι δεν υπάρχει ασφαλές περιβάλλον που να επιτρέπει στους εργαζόμενους στα νοσηλευτήρια να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους. Προτείναμε μέτρα χωρίς καμιά συγκίνηση ή ενδιαφέρον από την πολιτεία».

«Επιτέλους ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί την κατάντια των ΤΑΕΠ και να καταλάβει ότι για την όλη κατάσταση οι τελευταίοι που ευθύνονται και πληρώνουν είναι οι εργαζόμενοι, και δη οι νοσηλευτές. Η συντεχνία μας έχει προειδοποιήσει πολλές φορές το Υπουργείο Υγείας για την ασφάλεια στα νοσοκομεία, χωρίς καμιά ανταπόκριση. Γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι εκ των γεγονότων να αντιδράσουμε και να προστατεύσουμε τα μέλη μας», καταλήγει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ Παναγιώτη Γεωργίου, μόλις τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί άλλα 12 παρόμοια περιστατικά σε δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές κατά της Αστυνομίας αναφέροντας ότι «είναι παρών αλλά απούσα».

Αντώνης Μιχαήλ.