ΠΙΣ: Έρευνα κοινής γνώμης: Οι πολίτες απαιτούν από την κυβέρνηση αλλαγή πλεύσης για το ΓεΣΥ

Η κοινή γνώμη ανησυχεί για τους χειρισμούς Υπουργείου – ΟΑΥ, εκφράζει προβληματισμούς για την ποιότητα υπηρεσιών που θα λαμβάνει και ζητά να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα της ιατρικής κοινότητας

Ο Παγκυπριος Ιατρικός Σύλλογος ανκοινωνιε ότι η παγκύπρια έρευνα κοινής γνώμης που διενεργηθηκε για τον ίδιο από την εταιρεία CMRC – Cypronetwork αποκαλύπτει την παγιωμένη ανησυχία της κυπριακής κοινής γνώμης για το ΓεΣΥ και τον τρόπο που σχεδιάστηκε.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΠΙΣ γαι την έρευνα:

Οι φορολογούμενοι πλέον πολίτες έχουν χαμηλές προσδοκίες και επιφυλάξεις, ενώ συμμερίζονται τους προβληματισμούς της ιατρικής κοινότητας.

Στέλνουν μήνυμα προς την κυβέρνηση και ΟΑΥ για αλλαγής πλεύσης και της ζητούν να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα καταστήσουν γιατρούς και νοσηλευτήρια συμμέτοχους στο Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Ένα μήνα μετά την έναρξη της καταβολής εισφορών και των αποκοπών υπέρ του ΓεΣΥ και δύο μήνες πριν την ουσιαστική έναρξή του, τα στοιχεία της έρευνας μαρτυρούν ότι η κοινή γνώμη ζει με τις αμφιβολίες για την εικόνα της Υγείας από εδώ και πέρα, αλλά έχει πειστεί ότι οι υπηρεσίες που θα λαμβάνει δεν ανταποκρίνονται ούτε στα χρήματα που καταβάλλει ούτε στις προσδοκίες της.

Συγκεκριμένα:

 1.  «Η διασφάλιση της ποιότητας είναι βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία του ΓεΣΥ» – 91%συμφωνώ απόλυτα & συμφωνώ κάπως vs. 6% διαφωνώ απόλυτα & διαφωνώ κάπως.
 2. «Χωρίς γιατρούς και κλινικές δεν μπορεί να λειτουργήσει το ΓεΣΥ» – 85% συμφωνώ απόλυτα & συμφωνώ κάπως vs.9% διαφωνώ απόλυτα & διαφωνώ κάπως.
 3. «Πρέπει να λυθούν όλα τα προβλήματα πριν από τη λειτουργία του ΓεΣΥ» – 77% συμφωνώ απόλυτα & συμφωνώ κάπως vs. 13% διαφωνώ απόλυτα & διαφωνώ κάπως.
 4. «Το Υπουργείο Υγείας να λάβει υπόψη τα αιτήματα της ιατρικής κοινότητας στην εφαρμογή του ΓεΣΥ» – 66% συμφωνώ απόλυτα & συμφωνώ κάπως vs. 15% διαφωνώ απόλυτα & διαφωνώ κάπως.
 5. «Αύξηση του προϋπολογισμού για το ΓεΣΥ στα επίπεδα του ΜΟ της ΕΕ» – 63% συμφωνώ απόλυτα & συμφωνώ κάπως vs. 14% διαφωνώ απόλυτα & διαφωνώ κάπως.
 6. «Θα έπρεπε να προηγηθεί η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων πριν από τη λειτουργία του ΓεΣΥ» – 60% συμφωνώ απόλυτα & συμφωνώ κάπως vs 13% διαφωνώ απόλυτα & διαφωνώ κάπως.
 7. Το 64% πιστεύει ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να προτείνει νομοθετικές αλλαγές ώστε να πειστούν γιατροί και νοσηλευτήρια να συμμετάσχουν. Το 25% πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσει με το σχέδιο ως έχει.
 8. Το 43% θεωρεί ότι δεν θα λαμβάνει την αντίστοιχη ποιότητα υπηρεσιών σε σχέση με τα χρήματα που θα πληρώνονται για το ΓεΣΥ.
  α)Το 25% θεωρεί ότι σίγουρα δεν θα τη λαμβάνει.
  β) Το 18% θεωρεί ότι μάλλον δεν θα τη λαμβάνει.
 9. Το 60%θεωρεί ότι η ετοιμότητα λειτουργίας του ΓεΣΥ δεν ανταποκρίνεται καθόλου ή ανταποκρίνεται λίγο στις προσδοκίες τους.
  α) Το 32% θεωρεί ότι δεν υπάρχει καθόλου ετοιμότητα.
  β) Το 28% θεωρεί ότι υπάρχει μικρή ετοιμότητα.
 10. Το 51%θεωρεί ότι η αποτελεσματικότητα λειτουργίας του ΓεΣΥ δεν ανταποκρίνεται καθόλου ή ανταποκρίνεται λίγο στις προσδοκίες τους.
  α) Το 24% θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνεται καθόλου.
  β) Το 27% θεωρεί ότι ανταποκρίνεται λίγο.
  γ) Το 3% θεωρεί ότι ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό.
 11. Το 37%θεωρεί ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΓεΣΥ δεν ανταποκρίνεται καθόλου ή ανταποκρίνεται λίγο στις προσδοκίες τους.
  α)Το 15% θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνεται καθόλου.
  β) Το 22% θεωρεί ότι ανταποκρίνεται λίγο.
  γ) Το 4% θεωρεί ότι ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό.
 12. Το 39% βρίσκει κακό ή πολύ κακό το σχεδιασμό, ενώ ένα άλλο 24% τον κρίνει ως μέτριο.
  α) Το 26% είναι ικανοποιημένο με τους σχεδιασμούς του ΓεΣΥ.

Οι υπεύθυνοι της σημερινής κατάστασης δεν είναι άλλοι από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ, που είχαν τις ευθύνες τόσο του σχεδιασμού του ΓεΣΥ όσο και της έκβασης του δημόσιου διαλόγου. Οι πολίτες κατάλαβαν τι ρόλο έπαιξε η κάθε πλευρά και στέλνουν μήνυμα: αλλάξτε τακτική. Αυτό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το κατανοούν σήμερα οι πολίτες αλλά και πολιτικοί και επαγγελματικοί φορείς.

Η κοινωνία φαίνεται να συμμερίζεται αυτό που ζητούν και οι γιατροί: ποιοτική περίθαλψη σε ένα σύγχρονο, καθολικό, αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στα υψηλά standards της χώρας αλλά και στις εισφορές που καταβάλλουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Απέναντι σε μια τέτοια επιδίωξη, την οποία συμμερίζονται οι συμπολίτες μας, είναι η προχειρότητα, ο δογματισμός και ποικίλες μικροπολιτικές επιδιώξεις και συμφέροντα με θύματα τους ασθενείς και τους φορολογούμενους.

Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, 11 Απριλίου 2019