Αιτίες περιοδικών πυρετών στα παιδιά

 

Οι περιοδικοί πυρετοί είναι μια οντότητα καταστάσεων που ταλαιπωρούν αρκετά παιδιά, και βασικά παρουσιάζονται ως  επεισόδια επαναλαμβανόμενων πυρετών τα οποία δεν μπορεί να αποδοθούν σε λοιμώδεις ασθένειες. Οι καταστάσεις αυτές ανήκουν σε μια ευρύτερη κατηγορία νοσημάτων τα λεγόμενα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα, που χαρακτηρίζονται από έντονη φλεγμονή που προκαλείται κυρίως από το οικείο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα περισσότερα από αυτά, είναι κληρονομικά. Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα, την εθνικότητα, την ηλικία του παιδιού και τα συμπτώματα τα οποία συνοδεύουν τον πυρετό. Πρέπει εδώ να αναφέρουμε να ότι, αν δεν υπάρχει γενετική ανωμαλία, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε το εξεταζόμενο σύνδρομο! Η θεραπευτική αντιμετώπιση των περισσότερων τέτοιων καταστάσεων περιλαμβάνει πλην των συνηθισμένων φαρμάκων, και καινούργια όπως οι βιολογικοί παράγοντες.

 

  1. Σύνδρομο Marshall

Μια σπάνια γενετική ανωμαλία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου και προβλήματα όρασης και ακοής .

  1. Κυκλική ουδετεροπενία

Μια σπάνια αιματολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες περιόδους με εξαιρετικά χαμηλά ουδετερόφιλα στο αίμα και, συνεπώς, συχνές λοιμώξεις. Τέτοια επεισόδια συμβαίνουν συνήθως κάθε 21 ημέρες για περίπου 7 ημέρες. Τα επίπεδα των άλλων συστατικών του αίματος μπορεί επίσης να επηρεαστούν.

  1. Οικογενές αυτοφλεγμονώδες σύνδρομο εκ ψύχους (FCAS)

Ένα γενετικό περιοδικό εμπύρετο σύνδρομο παρουσιαζόμενο με υποτροπιάζοντα επεισόδια πυρετού, δερματικό εξάνθημα κνιδωτικού τύπου, αρθραλγίες και επιπεφυκίτιδα τυπικά μετά από γενικευμένη έκθεση στο ψύχος. Τα συμπτώματα διαρκούν λιγότερο από μία ημέρα και αρχίζουν μέσα σε λίγες ώρες μετά την έκθεση σε ψύχος.

  1. Ελονοσία

Μια παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια .

  1. Περιοδικός πυρετός με αφθώδη στοματίτιδα, φαρυγγίτιδα και αδενίτιδα ( PFAPA )

Ένα σύνδρομο συμπτωμάτων που χαρακτηρίζεται από πυρετό, φλεγμονή του φάρυγγα  ( φαρυγγίτιδα ) και των αμυγδαλών, στοματικά έλκη στο βλεννογόνο του στόματος και διόγκωση των λεμφαδένων του τραχήλου, και περιοδικούς πυρετούς.

  1. Νόσος του Hodgkin

Μια μορφή καρκίνου των λεμφαδένων.

  1. Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός (ΟΜΠ)

Τακτικά επαναλαμβανόμενα υποτροπιάζοντα επεισόδια πυρετού τα οποία συνοδεύονται από κοιλιακά άλγη, αρθραλγίες, αρθρική διόγκωση και εξάνθημα.

  1. Σχετιζόμενο µε τον υποδοχέα του TNF περιοδικό σύνδρομο = TRAPS (Tumor Necrosis Factor Receptor Associated Periodic Syndrome)

Αποτελεί μια διαταραχή γενετικής αιτιολογίας με κρίσεις που αρχίζουν συνήθως από την παιδική ηλικία και διαρκούν από λίγες μέρες ως βδομάδες. Σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα σύνδρομα το TRAPS δεν χαρακτηρίζεται από σταθερή περιοδικότητα του πυρετού. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πυρετός μαζί με πολυορογονίτιδα, ασύμμετρη διόγκωση των αρθρώσεων, μυαλγίες και μεταναστευτικό επώδυνο ερύθημα. Χαρακτηριστική είναι η προσβολή των ματιών με επιπεφυκίτιδα και περικογχικό οίδημα.

  1. Σύνδρομο υπερέκκρισης IgD με περιοδικό πυρετό (HIDS)

Κληρονομικό σύνδρομο με κρίσεις που αρχίζουν συνήθως από τη βρεφική ηλικία και διαρκούν από 3 μέρες έως 1 βδομάδα. Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από επώδυνη τραχηλική λεμφαδενοπάθεια, πόνο στην κοιλιά, εμετούς και διάρροιες, άφθες, πόνους στις αρθρώσεις και διάχυτο κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα. Σπάνια αναπτύσσεται και πλευριτική συλλογή.

 

Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Τηλ 99445245
[email protected]
Paedicare + medical centre
Στασίνου 28/ 202
Αγία Παρασκευή-Ακρόπολη-Λευκωσία
Τηλ 22270237
[email protected]