Πιπίλα

Η πιπίλα προκαλεί στο μωρό ηρεμία, ασφάλεια, σιγουριά και αυτοϊκανοποίηση. Πρέπει όμως να χρησιμοποιείται με σύνεση.

Οι πιο πολλές μητέρες προτιμούν να δώσουν πιπίλα στα μωρά τους.

Εάν είστε μία απ’ αυτές πρέπει να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα.

  •  Εάν θηλάζετε, προσπαθήστε να μη δώσετε πιπίλα στο βρέφος σας μέχρι να σταθεροποιηθεί ο θηλασμός, γιατί μπορεί να του δώσει τόση ικανοποίηση που να ελαττώσει το ενδιαφέρον του για  τον θηλασμό. Εάν όμως δώσετε, διαλέξτε μια που να μοιάζει με τη θηλή.
  • Το βρέφος είναι αυτό που θα διαλέξει ποια πιπίλα του αρέσει. Προμηθευτείτε τουλάχιστον 2-3 ίδιες πιπίλες (αυτήν που έχει επιλέξει) και να εναλλάσσετε στο βρέφος κάθε μερικές μέρες.
Αποφύγετε να δώσετε πιπίλα στα βρέφη που δεν βάζουν το κανονικό  βάρος.
Χρησιμοποιείτε πιπίλες σιλικόνης, είναι πιο μαλακές και διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αντικαταστήστε αμέσως την πιπίλα που άρχισε να φθείρεται.
Μην κρεμάτε την πιπίλα στην κούνια ή, γύρω από το λαιμό του μωρού σας, γιατί υπάρχει κίνδυνος  πνιγμού
Μην του βάζετε την πιπίλα μόλις δείχνει ανήσυχο αλλά προσπαθήστε να βρείτε ποιο είναι το πρόβλημα της ανησυχίας του.
Όταν το μωρό κοιμάται, όποτε βγαίνει η πιπίλα από το στόμα του, θα  ξυπνά  και θα πρέπει να του τη ξαναβάλετε. Αυτό είναι φυσικά πολύ κουραστικό για σας. Ίσως όμως να αξίζει τον κόπο διότι, ανακοίνωση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής το 2011 αναφέρει ότι, έρευνα έχει δείξει τον προστατευτικό ρόλο της πιπίλας έναντι του συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου των νεογνών ακόμα και αν η πιπίλα πέσει από το στόμα του.
Το πιπίλισμα του αντίχειρα αρχίζει και όταν το μωρό ευρίσκεται ακόμα στη μήτρα. Έτσι ίσως αργότερα να επιλέξει ξανά το πιπίλισμα του αντίχειρα γιατί το ικανοποιεί περισσότερο και γιατί τον έχει πρόχειρο και έτοιμο για χρήση, όποτε τον χρειαστεί. Επειδή το πιπίλισμα του αντίχειρα κόβεται πιο δύσκολα, μερικοί συνιστούν να ξαναγίνει προσπάθεια με τη πιπίλα.
Εάν η συνήθεια της πιπίλας συνεχίσει μετά την οδοντοφυΐα είναι καλό να χρησιμοποιούνται ορθοδοντικές, για να αποφευχθεί η παραμόρφωση των δοντιών και ίσως και του προσώπου.