Βασικες γνώσεις για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στα παιδιά

Ηλικία

Η ηλικία υψηλού κινδύνου είναι από τη γέννηση μέχρι τα 4 έτη και η ηλικία από 15 έως 19 έτη. Οι πτώσεις αποτελούν την αιτία του τραυματισμού σε νήπια και μικρά παιδιά, ενώ τα τροχαία είναι η αιτία του τραυματισμού σε έφηβους και ενήλικες.

75% των παιδιών που τραυματίζονται με οποιοδήποτε τρόπο φέρουν και κάκωση κεφαλής. Το τραύμα κεφαλής ως αποτέλεσμα κακοποίησης ανηλίκου παραμένει σημαντικό στα παιδιά μικρότερα από την ηλικία του 1 έτους. Το 50% αφορά παιδιά κάτω των 5 ετών.Το 28% αφορά παιδιά κάτω των 2 ετών.Το 65% των μικρών ασθενών είναι αγόρια. Οι μηχανισμοί πρόκλησης είναι οι ακόλουθοι: Αμβλύ κρανιακό τραύμα Αμβλύ τραύμα εμφανίζεται ως αποτέλεσμα άμεσης πλήξης. Αυτοί οι τραυματισμοί εμφανίζονται συχνά κατόπιν σύγκρουσης μηχανοκίνητων οχημάτων ή πτώσης. Η κάκωση οδηγεί χαρακτηριστικά σε εστιακή βλάβη στον υποκείμενο εγκέφαλο ή σε σημείο αντιτυπίας. Διατιτραίνοντα τραύματα Νύσσοντα όργανα , βλήματα, με κάκωση σε νευρώνες, λειτουργικές διασυνδέσεις τους, και εγκεφαλικά αγγεία . Εγκυμονούν επίσης κίνδυνο επιμόλυνσης. Αξονική βλάβη Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα αλλαγής στη γωνιακή ορμή και συνδέεται συχνά με αγγειακή βλάβη στα βασικά γάγγλια και το θάλαμο . Παρατηρούνται κλασικά ως πετεχείες – αιμορραγίες στη λευκή ουσία και αναφέρονται συνήθως ως διάχυτη αξονική βλάβη. Διάσειση Η διάσειση χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τα συμπτώματα που εμφανίζονται μετά από κάκωση κεφαλής όταν κανένα αιμάτωμα ούτε άλλη ενδοκράνια παθολογία εντοπίζεται. Τα κλασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό, δυσκολία συγκέντρωσης, αμνησία, και αλλαγές προσωπικότητας. Ο μικρός ασθενής δεν έχει τη δυνατότητα να περιγράψει και πολλές φορές ακόμα και μια ανησυχία ή ανορεξία πρέπει να τυγχάνουν προσοχής . Όσο πιο μικρή η ηλικία, τόσο πιο δύσκολη η κλινική εκτίμηση. Θεωρούμε φυσιολογικό το επίπεδο συνείδησης όταν το παιδί είναι σε εγρήγορση ή ξυπνά με το φωνητικό ερέθισμα ή με ελαφρύ άγγιγμα. Η εισαγωγή του βρέφους και η διερεύνηση με αξονική τομογραφία πρέπει να γίνεται με πιο χαλαρά κριτήρια από τα μεγαλύτερα παιδιά. Τα βρέφη παρουσιάζουν υψηλότερο ποσοστό επιπλοκών και ασυμπτωματικών ενδοκράνιων βλαβών. Η πιθανότητα να υπάρχει ενδοκρανιακή βλάβη σε βρέφος με φαινομενικά ελαφριά ΚΕΚ είναι 3-6%. Σε κατάγματα κρανίου σε ποσοστό 15-30% συνυπάρχει ενδοκρανιακή βλάβη.

Πιθανά αίτια

 • Πτώσεις(75%)

α. από ύψος

β. από σκαλιά

γ. από έπιπλα

δ. από παιχνίδια στο πάρκο

 • Τροχαία

α. Ποδήλατο

β. Κτύπημα πεζού από αυτοκίνητο

Σε παροδική απώλεια συνείδησης και περιτραυματική αμνησία όπως επίσης και σε σύγχυση και υπνηλία δυνατόν να υπάρχει κάταγμα κρανίου ή θλάση εγκεφάλου. Ασθενείς που είναι ασυμπτωματικοί, πλήρως άγρυπνοι και σε επιφυλακή, και νευρολογικά φυσιολογικοί μπορούν να ελέγχονται για αρκετές ώρες από αξιόπιστο παρατηρητή που καταλαβαίνει τα σημεία και τα συμπτώματα. Δεδομένου ότι το κρανίο είναι άκαμπτο, ο συνολικός όγκος του ενδοκρανίου περιεχομένου πρέπει να παραμείνει σταθερός και οποιαδήποτε αυξηση στον όγκο ενός συστατικού ειναι εις βάρος άλλων.

Στα παιδιά με ανοιχτές πηγές υπάρχει διαμάχη για την εφαρμογή αυτής της αρχής. Σε κάκωση κεφαλής η πιθανότητα εγκεφαλικής αιμορραγίας είναι 1/100. Σε ρωγμώδες κάταγμα η πιθανότητα εγκεφαλικής αιμορραγίας ειναι 1/30. Σε κώμα η πιθανότητα εγκεφαλικής αιμορραγίας είναι 1/4.

Δρ. Μιχάλης Παγώνης MD
Παιδοχειρουργός
Παιδοχειρουργικό-Παιδοουρολογικό ιατρείο
Τηλ. 99612878
[email protected]
[email protected]

 • Συνέσειο ιατρικό κέντρο
  Τηλ. 24641111,24631666
  Νοσοκομείο
  Τίμιος Σταυρός
  Λάρνακα