Πρωινό άγχος: Τι το προκαλεί; Τι πρέπει να κάνω?

Το πρωινό άγχος, η αγωνία και ο φόβος δεν είναι ευχάριστα συναισθήματα.

Το να νιώθετε ότι κατακλύζεστε από ένα κύμα αρνητικών συναισθημάτων μόλις ξυπνάτε είναι σίγουρα ένας από τους χειρότερους τρόπους για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Τα πρωινά γεμάτα με άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη μπορούν να συνδεθούν με πολλούς παράγοντες.

Μάθετε πώς να τα αναγνωρίζετε τα συμπτώματα για να τα διαχειρίζεστε καλύτερα.

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε αν ξυπνάτε με πρωινό άγχος

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πρωινό άγχος.

Μερικοί είναι προφανείς: μια συνέντευξη, μια εξέταση ή ένα σημαντικό γεγονός.

Αλλά αν ξυπνάτε το πρωί με άγχος ή φόβο σε τακτική βάση, οι λόγοι μπορεί να είναι πιο ουσιαστικοί.

Διαβάστε ορισμένες πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε πιο ξεκάθαρα αν έχετε πρωινό άγχος:

Η πρώτη εκδήλωση του άγχους μετά την αφύπνιση είναι σωματική. Η ένταση του άγχους μπορεί να ποικίλλει, αλλά συχνά χαρακτηρίζεται από συμπίεση στο στήθος, σύντομη αναπνοή που συνοδεύεται από αίσθηση πίεσης στο στομάχι.

Μερικές φορές, το άγχος μπορεί να είναι ήδη παρόν κατά τη διάρκεια της νύχτας και να σας ξυπνήσει.

Μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε νυχτερινούς τρόμους, κρίσεις νυχτερινού άγχους ή άλλες διαταραχές ύπνου .

Γιατί αγχώνομαι όταν ξυπνάω και δεν νιώθω καλά το πρωί;

Το άγχος μπορεί να προέλθει από ένα τρομακτικό όνειρο καθώς και από την πρόβλεψη της επόμενης μέρας.

Άλλες αιτίες που πρέπει να διερευνηθούν είναι η ποιότητα του ύπνου, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η διατροφή έχουν άμεση επίδραση στην ψυχική υγεία .

 • Κακός ύπνο ή κόπωση
  Για πολλούς ανθρώπους, ειδικά εκείνους με αγχώδεις διαταραχές, η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει το άγχος επειδή ο εγκέφαλος χρειάζεται ξεκούραση για να αναπληρωθεί.
 • Κατανάλωση αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ
  Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ προκαλεί απελευθέρωση κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και αδρεναλίνης, προκειμένου να αποβάλει τις τοξίνες. Αποτέλεσμα: ξυπνάτε νευρικοί ή ανήσυχοι.
 • Στέρηση νικοτίνης
  Εάν καπνίζετε, η απόσυρση της νικοτίνης , η οποία ξεκινά τη νύχτα, μπορεί να προκαλέσει πρωινή ανησυχία.
 • Φαγητό
  Τέλος, αν αισθάνεστε άγχος όταν ξυπνάτε, ρίξτε μια ματιά στις διατροφικές σας συνήθειες αργά το βράδυ, ειδικά όταν πρόκειται για καφεΐνη . Ο καφές, το τσάι, η σόδα και η σοκολάτα μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο. Η κατανάλωση πολλών καφέ ή λιπαρών τροφών κατά το ξύπνημα, καθώς και η παντελής έλλειψη τροφής, μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος.
 • Αγχώδεις διαταραχές
  Το να ξυπνάτε συνεχώς με άγχος μπορεί να είναι σημάδι γενικευμένης αγχώδους διαταραχής . Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να μάθετε πώς να διαχειριστείτε καλύτερα αυτήν την παθολογία. Έχετε βρεθεί σε μια άβολη κοινωνική κατάσταση; Το κοινωνικό άγχος είναι ευρέως διαδεδομένο. Προσπαθήστε να μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας και σηκωθείτε γρήγορα για να μην αναλύσετε υπερβολικά το πρόβλημα.
 • Κινητό τηλέφωνο
  Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το smartphone ως ξυπνητήρι το πρωί. Ωστόσο, όταν αποκτήσετε αυτή τη συνήθεια, η μέρα ξεκινά κοιτάζοντας email, μηνύματα, ειδήσεις ή/και κοινωνικά δίκτυα. Αυτή η συντριπτική ροή πληροφοριών μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε συγκλονισμένοι και ανήσυχοι. Μπορείτε να πάρετε πίσω το παλιό ξυπνητήρι και να αφήσετε το τηλέφωνο στο σαλόνι πριν πάτε για ύπνο.

Τα αίτια είναι πολλαπλά. Είναι δύσκολο να απαριθμήσουμε εξαντλητικά τις αιτίες των πρωινών μας αγχωρικών σκέψεων.

Θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, όπως θα μπορούσε να είναι και κάτι άλλο. Σχεδόν πάντα υπάρχουν λύσεις

Πώς να διαχειριστείτε και να ηρεμήσετε τα συναισθήματα του άγχους στο πρωινό ξύπνημα;

Μπορείτε να μιλήσετε γι αυτό σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αυτό το άγχος μπορεί να φέρει στο φως άλλα υποκείμενα προβλήματα, είτε είναι έλλειψη αυτοπεποίθησης , δυσκολίες στη σχέση, επαγγελματική δυσαρέσκεια…

Τα συμπτώματα πρέπει πάντα να θεωρούνται προειδοποιητικά σημάδια που μας οδηγούν προς τα πιο βαθειά αίτια που υπάρχουν υποσυνείδητα.

Σε καθημερινή βάση, άλλες απλές τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν.

Αν διαπιστώσετε ότι ο εγκέφαλός σας είναι γεμάτος με αρνητικές σκέψεις όταν ξυπνάτε, μπορείτε να γράψετε αυτές τις σκοτεινές σκέψεις σε ένα σημειωματάριο για να αποφύγετενα ασχολείστε με αυτές όλη την μέρα.

Πρωινό άγχος – Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία

Για να εξερευνήσετε βαθύτερα ζητήματα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις πρωινές σας ανησυχίες, μπορείτε να ξεκινήσετε θεραπεία με έναν επαγγελματία θεραπευτή. Μην φοβάστε να λάβετε βοήθεια εάν τα άγχη σας έχουν συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία.

Ορισμένες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των θεραπειών έχουν δείξει ότι οι συμπεριφορικές και γνωστικές θεραπείες (CBT) φαίνεται να είναι οι καταλληλότερες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία αγχωδών διαταραχών.

Πρωινό άγχος – Χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης

Μη διστάσετε να στραφείτε σε τεχνικές που προάγουν την ευεξία και που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος.

Διαλογισμός , γιόγκα , σοφολογία , αναπνοή , θετική οπτικοποίηση , θεραπεία τέχνης …

Πρωινό άγχος – Ορίστε μια ρουτίνα ευεξίας

Κάθε καθημερινή χειρονομία μπορεί να μας φέρει λίγη ευεξία: το πρωί, μπορείτε να ορίσετε μια ρουτίνα ευεξίας (αθλήματα, περιποίηση δέρματος, φαγητό κ.λπ.) ή μικρές τελετουργίες πριν πάτε για ύπνο ή ενώ χαλαρώνετε.

Ξυπνήστε το πρωί (πίνοντας το αγαπημένο σας τσάι από βότανα, ακούγοντας μουσική που σας αρέσει, μιλάτε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, χάιδετε τη γάτα ή τον σκύλο σας κ.λπ.).

Πρωινό άγχος – Γιατί νιώθω άσχημα κάθε πρωί; Κι αν κρατήσει όλη μέρα;

Είμαστε όλοι υποκείμενοι σε άγχος, στρες ή απλά να νιώθουμε πεσμένοι από καιρό σε καιρό.

Τι γίνεται όμως αν αυτές οι καταστάσεις δεν εξαφανιστούν ή αν διαρκέσουν πολύ;

Μερικές φορές είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις ένα απλό άγχος από μια μεγαλύτερη αδιαθεσία. Ποια είναι η διαφορά;

Η διαφορροποίηση γίνεται ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων.

Για την κατάθλιψη , που ονομάζεται επίσης μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο, η κατάσταση της ασθένειας πρέπει να επιμένει για περισσότερο από 2 εβδομάδες και τα συμπτώματα πρέπει να προκαλούν σημαντική ταλαιπωρία με πραγματική επιδείνωση της καλής καθημερινής λειτουργίας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν επαγγελματία υγείας

 

Επιμέλεια κείμενου: Κωνσταντίνα Στεργίου

Source: health4u.gr