Τι να κάνετε εάν έχετε παιδιά που επιζητούν την προσοχή σας;

Αρκετά παιδιά αρέσκονται να τραβούν την προσοχή της μαμάς τους, για παράδειγμα σε μεγάλα εμπορικά κέντρα: φωνάζουν, ρίχνουν αντικείμενα από το καλάθι και από τα ράφια. Πριν παρθεί η απόφαση ότι ένα παιδί έχει δυσκολίες πειθαρχίας, είναι σημαντικό να αποκλειστούν ιατρικά θέματα. Θα πρέπει να γίνει διερεύνηση: γιατί ένα παιδί αναζητά την προσοχή, έστω και αν οι γονείς τού προσδίδουν αρνητικές συνέπειες;

Ο δάσκαλος Rudolf Dreikurs, λέει ότι τα παιδιά χρειάζονται προσοχή, όπως χρειάζεται ένα φυτό, τον ήλιο και το νερό. Η Μητέρα Φύση κάνει το καλύτερο για να βεβαιωθεί ότι τόσο τα φυτά όσο και τα μικρά παιδιά παίρνουν αυτό που χρειάζονται. Δεδομένου ότι τα παιδιά εξαρτώνται από εμάς, κάνουν ό, τι μπορούν για να πάρουν την αγάπη και τη φροντίδα που χρειάζονται.

Συνήθως, τα παιδιά αρέσκονται να δείχνουν ότι έχουν καλή συμπεριφορά, ότι μαθαίνουν νέες δεξιότητες, διότι αντιλαμβάνονται ότι τραβούν την προσοχή των ενηλίκων. Αλλά όταν τα παιδιά δεν μπορούν να πάρουν την προσοχή, απογοητεύονται, με αποτέλεσμα να απειλείτε η συναισθηματική και φυσική επιβίωση του παιδιού. Χωρίς αρκετή θετική αλληλεπίδραση ένα παιδί θα αναπτύξει αρνητικές τακτικές για να επαναπροσεγγίσει τους ενήλικες. Το να γκρινιάζει και να τιμωρείται είναι πολύ καλύτερο από το να αγνοείται. Ένα παιδί βρίσκει τρόπους για να εξοργίσει και να θυμώσει έναν ενήλικα, για να διασφαλίζει τη προσοχή που χρειάζεται.

Πολλοί γονείς είναι υπερβολικά προγραμματισμένοι, δουλεύουν πάρα πολύ σκληρά ή βρίσκονται σε συνεχή αγώνα και δεν βρίσκουν χρόνο για να ασχοληθούν με τα παιδιά τους. Κατά συνέπεια, εάν το παιδί κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να τραβήξει την προσοχή των γονιών του, οι σχέσεις μεταξύ τους δυσχεραίνονται.

Ορισμένα παιδιά χρειάζονται περισσότερη προσοχή από άλλα, μερικές φορές είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας του παιδιού. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για έναν γονέα ο οποίος από τη φύση του δεν χρειάζεται τόση αλληλεπίδραση όσο το παιδί του.

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας αναζητά έντονα την προσοχή σας;

Τα παιδιά που αναζητούν προσοχή, φαίνεται ότι το έχουν ανάγκη. Είναι δική μας δουλειά να τους διδάξουμε πώς να αποκτήσουν τη προσοχή με ευγενικό τρόπο.

Είναι εύκολο οι γονείς να αφιερώνουν αρκετό χρόνο με τα παιδιά τους εφόσον  έχουν αρκετές δουλειές, δραστηριότητες και ευθύνες; Ένα συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο είναι ότι το μέσο Αμερικανάκι παίρνει μόνο 3,5 λεπτά την ημέρα αδιάκοπη ατομική προσοχή από τους γονείς του!

Υπάρχουν οι περιπτώσεις των γονιών οι οποίοι είναι πιο απομακρυσμένοι, αγωνίζονται με ψυχικές ασθένειες, και πρέπει να εργαστούν για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους για χάρη της ψυχολογικής ευημερίας των παιδιών τους.

Τα μικρά παιδιά πρέπει να αγκαλιάζονται, να παίζουν, να μιλάνε, να διαβάζουν για να είναι συναισθηματικά ασφαλή και δυνατά. Τα μεγάλα παιδιά χρειάζονται τους ενήλικες για να μοιραστούν δραστηριότητες και ουσιαστικές συνομιλίες, να τους παρακολουθήσουν στις εκδηλώσεις τους και, ναι, να τους δώσουν αγκαλιές.

Πιο κάτω υπάρχουν απλά βήματα για την ασφαλή συναισθηματική κατάσταση ενός παιδιού:

  1. Δώστε προσοχή στην κατάλληλη συμπεριφορά. Ψάξτε ευκαιρίες για να κάνετε ένα θετικό σχόλιο, να παίξετε μια δραστηριότητα και να συνομιλήσετε. Σίγουρα όλοι μπορούμε να ασχοληθούμε με τα παιδιά μας περισσότερο από 3,5 λεπτά!
  2. Αγνοήστε την κακή συμπεριφορά αλλά όχι το παιδί. Οι αρνητικές αντιδράσεις θα προκαλέσουν μόνο την αρνητική αλληλεπίδραση. Όσο λιγότερο μιλάμε για την κακή συμπεριφορά, τόσο το καλύτερο. Όταν το παιδί συνεχίζει τις αρνητικές συμπεριφορές στείλτε το για time- out (σε μια γωνιά του σπιτιού) και όταν έρθει η ώρα, καλέστε το να επιστρέψει για να ενταχθεί στην οικογένεια. Όταν επιστρέψει ασχοληθείτε μαζί του με θετικό τρόπο για τουλάχιστον λίγα λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγαλύτερα παιδιά: πάρτε μια ανάσα και μια σωστή απόφαση σχετικά με τις κατάλληλες συνέπειες. Εισαγάγετε την τιμωρία χωρίς δράμα και επανασυνδεθείτε θετικά.
  3. Να είστε συνεπείς. Είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίζουν τα παιδιά ότι εννοούμε αυτά που λέμε.
  4. Επαναλάβετε τις αρχές που θέλετε να μεταφέρετε στα παιδιά σας. Η επανάληψη φέρει θετικά αποτελέσματα.

Είναι φυσιολογικό να δίνουμε προσοχή στα παιδιά. Στην πραγματικότητα, είναι μια θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη. Δίνοντας τους αγάπη και προσοχή επαναπροσανατολίζουμε τις αρνητικές συμπεριφορές, και μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν πώς να παίρνουν και να δίνουν θετική προσοχή που είναι θεμέλιο για τις υγιείς σχέσεις. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, όταν οι γονείς συνδέονται με τα παιδιά επωφελούνται και οι ίδιοι.

 

Μαρία Μακρυγιώργη, B.A., M.A.
Εκπαιδευτικός/ Σχολικός Ψυχολόγος
Τηλ 97632029
[email protected]

Paedicare+ medical centre
Στασίνου 28/ 202
Αγία Παρασκευή-Ακρόπολη-Λευκωσία
Τηλ 22270237
[email protected]