Ότι πρέπει να γνωρίζετε γιά τη θυρεοειδεκτομή

Τι είναι ο Θυρεοειδής Αδένας;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου και παράγει ορμόνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού όλου το οργανισμού.

Γιατί χρειάζομαι επέμβαση;

Ο ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ Χειρουργός σας θα σας ενημερώσει για τις πιθανές θεραπευτικές επιλογές σας, ανάλογα με την πάθηση από την οποία πάσχετε. Μια απο αυτές μπορεί να είναι και η Χειρουργική αντιμετώπιση (θυρεοειδεκτομή), η οποία μπορεί να προταθεί συνήθως σε περιπτώσεις:

  • Επιβεβαιωμένης ή πιθανής κακοήθειας με βιοψία (FNA)
  • Νόσου Graves (υπερθυρεοειδισμός)
  • Μεγάλης βρογχοκήλης με φαινόμενα πίεσης στο λαιμό
  • Μεγάλων όζων

Χειρουργική επέμβαση.

Υπό Γενική Αναισθησία, εκτελείται μια τομή 3-4 εκατοστών στην μέση περίπου της κατώτερης επιφάνειας του τραχήλου (μεγαλύτερη τομή μπορεί να χρειαστεί, ανάλογα με το μέγεθος του αδένα και τον σωματότυπο της ασθενούς). Διά της τομής αφαιρείται ο θυρεοειδής αδένας, με προσοχή στη διατήρηση των παραθυρεοειδών αδένων και των νεύρων των φωνητικών χορδών. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου γίνεται χρήση μηχανήματος τελευταίας τεχνολογίας (νευροδιεγέρτης), για τη διασφάλιση της ακαιρεότητας των νεύρων. Ακολούθως, γίνεται η συρραφή του τραύματος με ενδοδερμική (πλαστική) ραφή.

Μετά την επέμβαση Τι;

Μετά την επέμβαση η ασθενής εξέρχεται σε κανονικό δωμάτιο, όπου μετά απο 4-6 ώρες μπορεί να ξεκινήσει την σταδιακή σίτιση με υγρά κατ’αρχήν. Ακολούθως γίνεται εργαστηριακός έλεγχος και η ασθενής τίθεται σε φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως για αναλγησία χρειάζονται απλά παυσίπονα, ενώ ο χρόνος νοσηλείας είναι συνήθως 24 ώρες, οπότε αφαιρούνται τα σωληνάκια και δίδεται εξιτήριο, με οδηγίες.

 

Επιπλοκές θυρεοειδεκτομής

Οι επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής είναι σπάνιες αλλά μπορεί να εμφανιστούν τα κάτωθι:

Προβλήματα φώνησης. Μπορεί να υπάρξει αλλαγή της χροιάς της φωνής, η οποία κυμαίνεται σε ένταση (0,1-3%). Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ελάσσονα τραυματισμό ή μείζονα κάκωση του νεύρου. Συνήθως είναι παροδική και εξαφανίζεται μέσα στους πρώτους μήνες. Πολύ σπάνια μπορεί να είναι μόνιμη.

Προβλήματα ασβεστίου. Μπορεί να υπάρξουν μετεγχειρητικά προβλήματα όσον αφορά τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (0,1-3%). Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παροδική ή μόνιμη βλάβη των παραθυρεοειδών αδένων που βρίσκονται σε στενή σχέση με τον θυρεοειδή αδένα. Συνήθως ΟΛΟΙ οι ασθενείς μετά την θυρεοειδεκτομή πρέπει να λαμβάνουν χάπια ασβεστίου, τα οποία σε εύλογο χρονικό διάστημα διακόπτονται. Κάποιοι μεμονωμένοι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να παίρνουν ασβέστιο εφ’όρου ζωής.

Χειρουργική ουλή. Η ουλή η οποία παραμένει, λόγω της τεχνικής συρραφής αλλά και του αρχικού μεγέθους της τομής, είναι ανεπαίσθητη. Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι αντιληπτό σε 6 μήνες. Σπάνια δημιουργούνται υπερτροφικές ουλές ή χηλοειδή, τα οποία συνήθως οφείλονται στην επουλωτική ικανότητα του δέρματος της συγκεκριμένης ασθενούς.

Μετεγχειρητική περίοδος.

Η ασθενής εξέρχεται του Κέντρου σε 24 ώρες με οδηγίες για λήψη καθημερινά θυροξίνης και ασβεστίου. Ακολούθως, επανέρχεται για εξέταση όπου επιθεωρείται το χειρουργικό τραύμα, γίνεται μέτρηση του ασβεστίου αίματος και δίνονται οδηγίες για σταδιακή διακοπή του ασβεστίου. Η ιστολογική εξέταση είναι συνήθως έτοιμη και έτσι η ασθενής ενημερώνεται για την περαιτέρω πορεία της.

Εργασία.

Η ασθενής μπορεί να επανέλθει στην εργασία της σε 10-15 ημέρες (ελαφρά εργασία) ή 15-20 ημέρες (σωματική εργασία).

Μιχάλης Σ. Παπαγεωργίου MD PhD

General and Endocrine Surgery

American Medical Center