Κήλες κοιλιακού τοιχώματος

Η κήλη αποτελεί ένα έλλειμμα κοιλιακού τοιχώματος, διαμέσου του οποίου εξέρχεται (σύνήθως) ενδοκοιλιακό όργανο. Οι κήλες μπορεί να υπάρχουν εκ γενετής ή μπορεί να είναι επίκτητες και εμφανίζονται συνήθως σε ευένδοτα σημεία του κοιλιακού τοιχώματος.

Η συνηθέστερη θέση εμφάνισής τους είναι ο ομφαλός (ομφαλοκήλη), η βουβωνική περιοχή (βουβωνοκήλη), η περιοχή του ριζομηρίου (μηροκήλη), το επιγάστριο (επιγαστρική κήλη), καθώς και περιοχές τομών μετά απο επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα (μετεγχειρητική).

Η αιτιολογία των επίκτητων κηλών είναι συνήθως η χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Αυτό συμβαίνει κατά την άρση βάρους, τον χρόνια βήχα, δυσουρία λόγω υπερτροφίας προστάτη, χρόνια δυσκοιλιότητα κ.α. Μπορεί επίσης να είναι δευτεροπαθείς μετά από άλλες παθήσεις ή καταστάσεις όπως ασκιτική συλλογή ή εγκυμοσύνη.

Η διάγνωση γίνεται κατά κανόνα με την κλινική εξέταση απο Χειρουργό, η οποία θα αποκαλύψει την ύπαρξη και το μέγεθος του χάσματος και θα σχεδιάσει την κατάλληλη στρατηγική αποκατάστασής της. Επικουρικά μπορεί να γίνουν διάφορες απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία κτλ, οι οποίες σπάνια θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Οι κήλες είναι γενικά ασυμπτωματικές και εκτός από ήπιο πόνο, βάρος ή αίσθημα καύσου στην περιοχή δεν δίνουν ιδιαίτερα συμπτώματα. Η κυριότερη επιπλοκή είναι η περίσφιξη, όπου το όργανο που βγαίνει έξω απο το χάσμα (συνήθως το έντερο) στραγγαλίζεται και νεκρώνεται. Η περισφιγμένη κήλη εκδηλώνεται με έντονο πόνο, έντονο πρήξιμο και κοκκίνισμα της περιοχής, πυρετό και εμέτους και απαιτεί άμεση επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

Η χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών παλαιότερα γινόταν με τεχνικές συρραφής του χάσματος (πλαστικές). Σήμερα χρησιμοποιούνται συνθετικά πλέγματα, τα οποία τοποθετούνται με μικρές τομές και κλείνουν τα χάσματα χωρίς τάση και μετεγχειρητικό πόνο, γεγονός το οποίο περιόρισε την ανάγκη μετεγχειρητικής νοσηλείας σε μερικές μόνο ώρες. Τα τελευταία χρόνια εισήλθε και η λαπαροσκοπική αποκατάσταση των κηλών, η οποία πλεονεκτεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών και όχι σε όλους..

Μιχάλης Σ. Παπαγεωργίου MD PhD

General and Endocrine Surgery

American Medical Center

Tel: +35722476634 Dir: +35722476623

[email protected]

www.thyroidsurgerycyprus.com