Συρίγγιο (κύστη κόκκυγγα)

Η κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα που δημιουργείται από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή.
Η κύστη κόκκυγα λεγόταν παλαιότερα και “νόσος των Jeep” καθώς πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες υπέφεραν από τη συγκεκριμένη νόσο κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της παρατεταμένης οδήγησης με τα στρατιωτικά τζιπ επί ώρες.
Τα συμπτώματα ποικίλλουν, από την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης στην ουρά μέχρι και τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας, δηλαδή αποστήματος.
Συχνά, παρατηρείται στην περιοχή εκροή υγρού  από μια δερματική οπή (συρίγγιο). Όταν η περιοχή φλεγμαίνει τότε γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει και πύον, το οποίο συνήθως έχει πολύ άσχημη οσμή, ενώ μπορεί να συνυπάρχει και φλεγμονή με πυρετό, καταβολή του οργανισμού και ναυτία.

 Η χωρίς επιπλοκή κυστη κοκκυγος ελάχιστα ενοχλήματα προκαλεί.
Στην φάση της επιμόλυνσης παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Εδώ η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση, με παροχέτευση του αποστήματος. Στη χρόνια μορφή παρατηρείται συνεχής ή και κατά διαστήματα έκκριση υγρού.
Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται, συνήθως, με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να αποβληθεί το πύον, να υποχωρήσει η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής.
Μία χρονίζουσα κυστη κοκκυγος, όμως, θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση.
 Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής.
Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: «η ανοικτή», «η κλειστή» και η «ημίκλειστη».
 Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον θεράποντα χειρουργό.

Μιχάλης Σ. Παπαγεωργίου MD PhD

General and Endocrine Surgery

American Medical Center

Τηλ.: 22476634, 99416467