Πώς να αποτρέψουμε τις πτώσεις των ηλικιωμένων πέρα από τα διάφορα θεραπευτικά προγράμματα

Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα των πτώσεων είναι αυξανόμενη και παρουσιάζεται σαν σημαντικός λόγος ανησυχίας για τους  ηλικιωμένους , µε τον αριθµό των ατυχηµάτων που θα συνεχίσει ν’ αυξάνεται για τα επόµενα 10-15 χρόνια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί οι πτώσεις είναι ένα σηµαντικό θέµα στην κοινωνία μας. Αυτό µπορεί να σηµειωθεί από τα επόµενα παραδείγµατα:

  • Χρόνιες παθήσεις (διαβήτης, καρδιοπάθειες, κλπ.)
  • Λανθασμένη χρήση των φαρµάκων, ή έλλειψη αναθεώρησης της φαρμακευτικής αγωγής
  • Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, ή άσκησης
  • Κακή όραση, ή ασθένεια των µατιών
  • Λανθασµένα, ή µη ασφαλή υποδήµατα
  • Ακαταστασία ή άλλες ριψοκίνδυνες κατάστάσεις γύρω από το σπίτι
  • Κακή ισορροπία και αλλαγή τρόπου περπατήµατος.

Εμείς θα εστιαστούμε  σε μια από καταστάσεις που είναι και μια από τις σημαντικότερες που λέγετε ισορροπία. Η ισορροπία είναι σημαντική σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως στο περπάτημα και στο ανεβοκατέβασμα της σκάλας. Οι ασκήσεις που βελτιώνουν την ισορροπία βοηθούν να αποφευχθούν οι τραυματισμοί από πεσίματα, κάτι που συμβαίνει συχνά σε μεγαλύτερους ηλικιακά και σε ασθενείς που έχουν περάσει εγκεφαλικό. Επίσης, οι ασκήσεις αυτές μπορούν να ωφελήσουν και παχύσαρκους ανθρώπους, των οποίων το βάρος δεν κατανέμεται με την ίδια αναλογία σε όλο τους το σώμα με αποτέλεσμα να χάνουν την ισορροπία τους ευκολότερα. Ταυτόχρονα ωφελούν το μυαλό, καθώς απαιτούν συγκέντρωση για την επιτέλεσή τους. Έτσι έχουμε δυο τρόπους αντιμετώπισης α) Οι ασκήσεις με ειδικά πρωτοκολλά και β) μια νέα, όχι νέα για μας τεχνογνωσία τα ορθοτικά ιδιοδεκτικότητας.

Ασκήσεις με Ειδικά Πρωτόκολλα

Χαρακτηρίζεται από ασκήσεις οι οποίες είναι επιλεγμένες μετά από κλινική αξιολόγηση κατά την οποία εξετάζονται λειτουργικές δοκιμασίες (ελαστικότητα, εύρος κίνησης).

Ορθοτικά ιδιοδεκτικότητας

Τα ορθοτικά ιδιοδεκτικότητας είναι μια έξτρα δύναμη στην φαρέτρα του σύγχρονου ιατρού που χρησιμοποιώντας τους ιδίους τους υποδοχείς του πέλματος κατά την διάρκεια όλης της μέρας με σκοπό την βελτίωση του συντονισμού, ισορροπίας, την χαλάρωση μυϊκών σπασμών και καλύτερη ενεργοποίηση της βάδισης . Έτσι σε συνδυασμό με τις ασκήσεις έχουμε καταπληκτικά αποτελέσματα καθώς ο ασθενής χρησιμοποιεί τα 5000 βήματα που κάνει κάθε μέρα ώστε να κάνει τις ασκήσεις αυτές και όχι του προγράμματος που είναι για μια ώρα !!!!  Πως γίνονται αυτά ορθοτικά ιδιοδεκτικότητας??? Συνήθως εξειδικευμένοι επιστήμονες και ιδιαίτερα ποδολογοι-ποδιατροι εξειδίκευση στον τομέα και με εμπειρία τουλάχιστον 3-5 έτη μετά την βασική σπουδή καθώς δεν διδάσκεται στις βασικές σπουδές. Πως κατασκευάζονται??  Μετά την χρήση πελματογραφηματος οπού τα δεδομένα της βαδίσεως μας βοηθάμε να σχεδιάσουμε τα ορθοτικά ιδιοδεκτικότητας. Με την μέθοδο καλουπιού η Harris Beath Mat.  Μαλακά πέλματα οι ορθοτικά από μηχανήματα κοπής (milling machine) δεν λειτουργούν καθώς δεν μπορούν να κατασκευαστούν σωστά από το πελματογράφημα λόγο ότι δεν μπορεί να πιάσει το ύψος της καμάρας και όποτε ούτε κατά παραγγελία ορθοτικά είναι ούτε προσφέρουν ιδιοδεκτικότητα.  Τα ορθοτικά ιδιοδεκτικότητας είναι από θερμοπλαστικό που είναι πάχους 1-3 χιλ όποτε μπορεί να μπει έως και σε γόβες παπούτσια και ένας λόγος που δεν μπορούν να τα κατασκευάσουν τα μηχανήματα κοπής είναι το λεπτό πάχος.

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να ενημερώνονται για την χρήση τους και την επιτυχία τους γιατί δεν είναι πανάκεια.  Μετά από 25 χρόνια στον χώρο έχουμε καταπληκτικά αποτελέσματα και μειώνουμε κατά μεγάλο ποσοστό τα πεσίματα των ηλικιωμένων καθώς τους βελτιώνουμε και την ποιότητα ζωής.

Χρήστος Σ. Νικολόπουλος
BSc in Podiatric Medicine,
MSc in Podiatry,
PhD in Feet Problems,
Ποδολογος.