Επεμβάσεις θυρεοειδούς αδένα

Κυκλοφορούν ευρέως διάφορες ανακρίβειες όσον αφορά τις επεμβάσεις θυρεοειδούς αδένα, οπότε προς ενημέρωση των ασθενών παραθέτονται τα παρακάτω:

 1. Οι τομές που γίνονται σήμερα για επεμβάσεις θυρεοειδούς αδένα δεν έχουν καμία σχέση με τις παλαιότερες. Σήμερα γίνονται τομές 3-4 εκατοστών και η συρραφή τους γίνεται με ενδοδερμική τεχνική, η οποία δεν αφήνει σχεδόν καθόλου σημάδι.
 2. Η παραμονή εντός νοσοκομείου είναι μόνο για ένα 24ωρο, σε αντίθεση με παλαιότερα που το εξιτήριο δινόταν σε 2 ημέρες το συντομότερο.
 3. Υπάρχουν πολλά σημεία όπου η τεχνολογία είναι πλέον υποβοηθητική του χειρουργού σε επεμβάσεις θυρεοειδούς αδένα (π.χ. νευροδιεγέρτης, πηγές ενέργειας κτλ).
 4. Σήμερα, οι διάφορες μελέτες μας επιτρέπουν σε πολλές περιπτώσεις τη διατήρηση τουλάχιστον του μισού αδένα, σε αντίθεση με παλαιότερα όπου η ολική θυρεοειδεκτομή αποτελούσε την μοναδική επιλογή.
 5. Τέλος, σημαντικό είναι η επέμβαση αυτή να γίνεται από εξειδικευμένο Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων, αφού διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι εξειδικευμένοι και έμπειροι χειρουργοί έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τους υπολοίπους. 

  Μιχάλης Σ. Παπαγεωργίου MD PhD

  General and Endocrine Surgery

  American Medical Center

  www.thyroidsurgerycyprus.com