Απόκριες και μικρά παιδιά

Οι απόκριες  είναι μια νέα εμπειρία και πρόσθετη πρόκληση για τα μικρά παιδιά. Τι πρέπει να κάνει ένας γονιός; Εάν έχετε παιδί κάτω των 7 ετών και ειδικά εάν το παιδί σας τείνει να φοβάται εύκολα, μπορεί να είναι χρήσιμο να θυμηθείτε κάποιες βασικές αρχές σχετικά με αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Πρώτον, να θυμάστε ότι τα μικρά παιδιά και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας βρίσκονται σε μια περίοδο της λεγόμενης «μαγικής σκέψης». Συχνά δεν μπορούν να πουν τη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που ονομάζουμε πραγματικό και αυτό που ονομάζουμε φανταστικό. Καταλαβαίνετε, εσείς ως ενήλικες ότι μια τρομακτική μάσκα είναι απλά μια μάσκα. Οι μικροί συχνά πιστεύουν ότι η μάσκα είναι ένα πραγματικό τέρας. Συχνά αυτό το στάδιο διαρκεί μέχρι την ηλικία των 6 ή 7 ετών.

Δεύτερον, είναι εξίσου σημαντικό να θυμόμαστε ότι μια από τις «εργασίες» της παιδικής ηλικίας είναι πώς να μάθουμε στα μικρά παιδιά να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους. Η ιδέα των απόκριων ίσως είναι κάτι τρομακτικό για να το χειριστούν. Το κόλπο είναι να εισάγετε σταδιακά τρομακτικά πράγματα (π.χ. μάσκες), ώστε το παιδί σας να καταλάβει ότι αυτό που φαίνεται τρομακτικό είναι συχνά μόνο φανταστικό/ ψεύτικο και ότι μπορεί να διαχειριστεί τον φόβο του.

Ίσως το πιο σημαντικό από όλα είναι να θυμόμαστε ότι όταν έχουμε μικρά παιδιά, η εστίαση πρέπει να είναι στις ανάγκες τους. Αν έχετε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας ή μικρότερο παιδί, το επίκεντρο πρέπει να είναι στη διασκέδαση, και όχι στο φόβο. Μελλοντικά θα έχουν πολλές ευκαιρίες να επιδοθούν στις απόκριες!

 

Μαρία Μακρυγιώργη, B.A., M.A.
Εκπαιδευτικός/ Σχολικός Ψυχολόγος
Τηλ 97632029
[email protected]

Paedicare+ medical centre
Στασίνου 28/ 202
Αγία Παρασκευή-Ακρόπολη-Λευκωσία
Τηλ 22270237
[email protected]