Πώς να ωθήσετε τα παιδιά με αυτισμό να ασκηθούν με διασκεδαστικό τρόπο;

Είναι δύσκολο να πείσετε τα παιδιά να ασκούνται καθημερινά. Ανάλογα με το πού βρίσκεται το παιδί σας στο αυτιστικό φάσμα, ίσως δυσκολευτείτε να το πείσετε ότι η άσκηση είναι πολύτιμη και διασκεδαστική. Πρόσφατες έρευνες υποδηλώνουν ότι η άσκηση είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες του αυτισμού. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε την άσκηση πιο διασκεδαστική για τα παιδιά με αυτισμό.

Κάντε όλη η οικογένεια μια δραστηριότητα

Εάν το παιδί σας αισθάνεται ότι είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας που υποφέρει από το γεγονός ότι πρέπει να γυμναστεί, θα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει θετική στάση απέναντι στην άσκηση μακροπρόθεσμα. Η μοντελοποίηση της καλής φυσικής κατάστασης όχι μόνο βοηθά τη σωματική άσκηση του παιδιού σας, αλλά είναι ωφέλιμη για την υγεία ολόκληρης της οικογένειας. Επιπλέον, η οικογενειακή εξόρμηση ή το παιχνίδι με μπάλα θα επιτρέψει στο παιδί σας να εξοικειωθεί με την κοινωνική πρόκληση των ομαδικών αθλημάτων.

Δοκιμάστε ομαδικά αθλήματα

Τα ομαδικά αθλήματα προσφέρουν ένα θαυμάσιο πλαίσιο για την εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων και  διαπροσωπική επικοινωνία. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ομαδικά αθλήματα βελτιώνουν την προσοχή και τη συμπεριφορά. Συγχρόνως βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν μια αίσθηση συντροφικότητας, οπότε αν χρειάζεται μια έμμεση μορφή θεραπείας τότε η εγγραφή του παιδιού σε ομαδικό άθλημα της επιλογής του είναι μια έξυπνη επιλογή. Φυσικά, κάθε διάγνωση αυτισμού είναι διαφορετική, και για μερικά παιδιά τα παραδοσιακά ομαδικά αθλήματα δεν είναι επιλογή τους. Σε αυτή την περίπτωση, σκεφτείτε αθλήματα όπως κολύμβηση και γυμναστική, όπου το παιδί σας θα είναι μέλος μιας ομάδας, που μπορεί να συνεισφέρει ανεξάρτητα.

Να είστε ενθαρρυντικοί

Για τα παιδιά που έχουν συνειδητή γνώση των κινητικών τους δεξιοτήτων (το 80% των αυτιστικών παιδιών έχουν γνώση), κάθε είδους ομαδικό άθλημα μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται λιγότερο σίγουρα για τον εαυτό τους. Πριν τα ωθήσετε σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ίσως είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε με λιγότερο ανταγωνιστικές μορφές άσκησης, όπως γιόγκα ή πεζοπορία. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το παιδί σας να ενισχύσει τον κινητικό συντονισμό του σε «ασφαλή» περιβάλλοντα – ενώ, βεβαίως, το ενθαρρύνεται για τη συμμετοχή του σε ένα ομαδικό άθλημα. Σκεφθείτε να αγοράσετε ένα τραμπολίνο, καθώς αυτός είναι επίσης ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να εισαχθεί το παιδί σας στην άσκηση – βοηθάει στην ισορροπία, τον συντονισμό και είναι ένα παιχνίδι κατά του άγχους.

Για να επιταχύνετε την πρόοδο του παιδιού σας, εξετάστε το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός συστήματος επιβράβευσης. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα αυτιστικά παιδιά ανταποκρίνονται καλά στη μάθηση που βασίζεται στη ανταμοιβή. Οι κατάλληλες ανταμοιβές όπως ο ελεύθερος χρόνος στην τηλεόραση ή σε μια ηλεκτρονική συσκευή, η μετάβαση σε μια ταινία της επιλογής του ή η επιλογή του να επιλέξει ένα υγιεινό γεύμα για δείπνο είναι ασφαλώς δικαιολογημένες κάθε φορά που το παιδί σας κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να μάθετε τι αρέσει στο παιδί σας

Ως γονείς, θέλουμε φυσικά το καλύτερο για τα παιδιά μας και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι επιλέγουμε αυτομάτως τα είδη άσκησης που αποδεικνύονται επιστημονικά ότι είναι πιο επωφελής. Εάν είναι αδύνατο να πείσετε το παιδί σας να ακολουθήσει οποιοδήποτε άθλημα, τότε ίσως είναι καιρός να εφαρμόσετε ένα άλλο είδος συστήματος ανταμοιβής. Το παιδί σας μπορεί να έχει μια τάση για χορό ή καταδύσεις, που εσείς δεν γνωρίζετε ακόμα, γι’ αυτό πάρτε το χρόνο να θέσετε αυτές τις ερωτήσεις και προσφέρετε μια ώρα την εβδομάδα για τις αγαπημένες ασκήσεις του παιδιού σας υπό τον όρο ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει μια μονότονη θεραπεία.

 

Μαρία Μακρυγιώργη, B.A., M.A.
Εκπαιδευτικός/ Σχολικός Ψυχολόγος
Τηλ 97632029
[email protected]

Paedicare+ medical centre
Στασίνου 28/ 202
Αγία Παρασκευή-Ακρόπολη-Λευκωσία
Τηλ 22270237
[email protected]