Για Σένα Νέα Μανούλα

Μετά από εννιά μήνες ήρθε λοιπόν η στιγμή που κρατάς στην αγκαλιά σου τον καρπό της αγάπης σου. Αυτό ακριβώς, να το κρατάς στην αγκαλιά σου, να γίνεις βάλσαμο για όλα τα συναισθήματα που νιώθει και δεν μπορεί να σου εκφράσει. Να του δείξεις πως είσαι η ασφάλεια του, πως είσαι εκεί και το προσέχεις. Να το αγκαλιάζεις να σε μυρίζεται, να σε νιώθει, να του μιλάς, να το φιλάς. Να του τραγουδάς για να σε ακούει. Όλα γίνονται πιο όμορφα έτσι θα το δείς. Μαζί και ο θηλασμός.

Ο θηλασμός γίνεται πιο φυσικά και εύκολα, ο πόνος χάνει την ένταση και την αξία του και ολα επουλώνουν πιο γρήγορα. Και ενώ το δέσιμο με τον μικρό σου θησαυρό δυναμώνει παίρνεις και την επιβράβευσή σου σαν φτάσεις στην ζυγαριά του παιδίατρού σου. Όχι ότι δεν έβλεπες την πρόοδο στα μαγουλάκια και τα ποδαράκια του αλλά εκεί επισφραγίζεται.

Προσπαθήστε όσο μπορείτε να θηλάσετε. Όσο μπορείτε! Κάντε αυτό που προνόησε άλλωστε ο Θεός τόσο φυσικά να κάνετε. Να παρέχετε τροφή στο παιδί σας. Από την πρώτη στιγμή που θα έρθει το παιδί σας στον κόσμο να θηλάσετε. Όποτε και όσο σας πεί το παιδί σας να θηλάζετε και όταν έρθει το γάλα σας άφθονο θα δείτε πόσο όμορφα θα νιώσετε που του προσφέρετε αυτό το δώρο.

Τονίζουμε και προωθούμε τον θηλασμό. Μοιραζόμαστε τις όμορφες μας εμπειρίες με τις νέες μανούλες. Όλα αυτά πάντα με αγάπη καθώς για διάφορους λόγους υπάρχουν μανούλες που δεν μπορούν να θηλάσουν και σε αυτές στέλνουμε το μήνυμα ότι είναι σπουδαίες. Γιατί το πάλεψαν, γιατί το ήθελαν πολύ αλλά δεν το επέτρεπαν οι συνθήκες.

Η μητρότητα είναι ένα πανέμορφο ταξίδι. Αφιερώστε χρόνο και αγάπη στα παιδιά σας.

Έλενα Χρυσοστόμου

Νηπιαγωγός