Κρατήστε τα παιδιά κοντά σας

Κρατήστε τα παιδιά κοντά σας. Είναι η χαρά της ζωής άλλωστε. Συμπληρώνουν την ψυχή και την ζωή μας και μας γεμίζουν ευτυχία. Όσο βρισκόμαστε κοντά σε μικρά παιδιά και νέους τόσο νέοι και φρέσκοι νιώθουμε και εμείς.

Όσοι έχουν παιδιά και ειδικά έφηβους θα επιβεβαιώσουν πόσο μεγάλη είναι η ανησυχία για την ασφάλειά τους όσο ανεξαρτοποιούνται.

Θα μείνει όντως εκεί που τον άφησα; Τι ώρα θα επιστρέψει στο σπίτι; Με ποιούς συναναστρέφετε και πως συμπεριφέρετε εκτός σπιτιού, γιατί συνήθως μέσα στο σπίτι με το ζόρι θα πεί δυο κουβέντες.

Υπάρχουν τρόποι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας κοντά μας.

Καταρχήν σεβόμαστε τις επιλογές των φίλων του παιδιού μας και τους καλοδεχόμαστε. Σαν γονέας πάντα έχουμε ανοιχτή την αγκαλιά μας σε όλα τα παιδιά του κόσμου.

Επίσης έχουμε πάντα το σπίτι μας ανοικτό στους φίλους τους παιδιού μας. Να νιώθει ότι μπορεί να καλέσει τους φίλους του στο σπίτι και να περάσουν χρόνο εκεί.

Μπορούμε να έχουμε και σταθερή βραδιά που θα οργανώνουμε από πριν, με κάτι που θα τους διασκεδάζει, αυτό μπορεί να είναι μια ταινία ή ακόμα και να ψήσουν κάτι στον τζάκι.

Ερχόμαστε πιο κοντά στο παιδί μας και στους φίλους του με συζητήσεις που να τους ενδιαφέρουν και όχι συνηθισμένες ερωτήσεις που αφορούν σχεδόν πάντα τις επιδόσεις τους στα μαθήματα του σχολείου.

Άλλη ιδέα είναι να δώσουμε κάποια έμπνευση για κάτι δημιουργικό στο σπίτι που και πάλι θα μπορεί να γίνει σε συνεργασία με φίλους. Αυτό θα μπορούσε να ήταν το βάψιμο κάποιου τοίχου του σπιτιού μας ή ακόμα και η δημιουργία κάποιας κατασκευής ή διαρρύθμισης στον κήπο.

Πολλές είναι οι ιδέες που υπάρχουν για να κρατήσουμε τα παιδιά μας κοντά μας. Ειδικά όταν βρίσκονται σε ευαίσθητες ηλικίες όπως αυτή της εφηβείας. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι να εμπιστευόμαστε το παιδί μας και να του το δείχνουμε, να του αφιερώνουμε χρόνο, να το ακούμε αλλά πάνω από όλα να του δίνουμε τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται γιατί η πίεση και η καταπίεση φέρνει πάντα αντίθετα αποτελέσματα.

Έλενα Χρυσοστόμου

Νηπιαγωγός