Ανώδυνη θεραπεία του περινέου και σύσφιξης του κόλπου

Ανώδυνη, μη επεμβατική θεραπεία του περινέου και σύσφιξης του κόλπου

Του Βασίλειου Τάνου MD PhD

Ο γυναικείος κόλπος υφίσταται τη συνεχή πίεση των σπλάχνων καθώς είναι το κατώτερο σημείο της κοιλιακής χώρας κατά την όρθια στάση, γι’ αυτό και η υγιής συντήρηση του είναι υψίστης σημασίας. Οι ορμονικές μεταβολές κατά την κύηση και ο φυσικός τοκετός επιφέρουν σημαντική χαλάρωση των τοιχωμάτων του κόλπου (24% με κάθε εγκυμοσύνη).

Η αύξηση σωματικού βάρους, η έλλειψη άσκησης, η υπερκόπωση, η άρση βάρους και το διαρκές στρες, δρουν αρνητικά στη περιοχή του κόλπου και του αιδοίου με δυσμενή προβλήματα στην υγεία της γυναίκας. Κακή διατροφή, κάπνισμα, υπερβολική κούραση, τοκετοί και γήρανση αποδυναμώνουν τον κόλπο όπου εύκολα υποχωρεί και μετατοπίζεται από την ανατομική του θέση. Με παρόμοιο τρόπο και η περιοχή του περινέου και αιδοίου οδηγούνται σε αφυδάτωση και πτώση των ιστών.

Η γήρανση είναι η φυσική διαδικασία που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης εξαιτίας της εξασθένησης των ινών του κολλαγόνου. Οι ιστοί του κόλπου χαλαρώνουν και χάνουν τη σφριγηλότητα και ζωτικότητα τους. Τα ίδιο επιβαρύνονται μετά τον τοκετό με αποτέλεσμα τη μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης και τον κίνδυνο πρόπτωσης της μήτρας σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι αλλαγές αυτές, μπορεί να έχουν σοβαρές φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στις ίδιες τις γυναίκες και στις σχέσεις τους. Στις περιπτώσεις ακράτειας ούρων μέχρι τώρα η μόνη αποτελεσματική λύση ήταν η χειρουργική επέμβαση που επιφυλάσσεται για προχωρημένα περιστατικά με μεγάλη απώλεια ούρων.

Ακράτεια ούρων – η ακούσια διαρροή μικροποσοτήτων ούρων συνέπεια βλάβης στις δομές υποστήριξης της ουροδόχου κύστεως και της ουρήθρας ως αποτέλεσμα δύσκολου τοκετού, φυσιολογικής γήρανσης και κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που αυξάνουν την κοιλιακή πίεση, όπως το άσθμα και το βήχα, το αλλεργικό φτάρνισμα, η ανύψωση βάρους. Η μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου στο υποβλεννογόνο του κόλπου προκαλεί αδύνατο συνδετικό ιστό και ανεπαρκή στήριξη της ουρογεννητικής οδού και στη συνέχεια ακράτεια ούρων. Το 40% των γυναικών υποφέρει ήδη από ακράτεια ούρων και το ποσοστό αυτό φαίνεται ότι θα αυξάνεται λόγω αύξησης της μέσης ηλικίας επιβίωσης, του αριθμού υπέρβαρων και διαβητικών ατόμων.

Θεραπεία

Σήμερα ειδικά Laser, προσφέρουν με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια την εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση, άμεσα σύσφιξη του κόλπου στον οικείο χώρο του ιατρείου και σε λιγότερο από 30 λεπτά με άμεση επιστροφή της ασθενούς στην εργασία της. Τα αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε 1-2 συνεδρίες και είναι ορατά, αισθητά και μόνιμα. Η θεραπεία έχει δύο φάσεις, μια στο επιθήλιο και μια για το συνδετικό ιστό με το ειδικό Laser, ενισχύοντας αποτελεσματικά τη δομή του υπάρχοντος κολλαγόνου αλλά διεγείροντας επίσης και έντονη νεοκολαγένεση. Αποτελεί την καλύτερη λύση για την χαλάρωση του κόλπου και την ανάπλαση του περινέου. Τα αποτελέσματα των θεραπειών είναι εκπληκτικά για τη φυσιολογία και την ψυχική ανάταση της γυναίκας. Εφαρμόζεται εξωτερικά, στο αιδοίο και περίνεο για θεραπευτικούς αλλά και για αισθητικούς λόγους με εξαιρετικά αποτελέσματα ανάπλασης.

Η θερμική ενέργεια του Laser ενισχύει αποτελεσματικά τη δομή του κολλαγόνου και διεγείρει τη νεοκολαγένεση. Τα αποτελέσματα με την νέα τεχνολογία Laser εξασφαλίζουν μια ξένοιαστη καθημερινή ζωή για κάθε γυναίκα.

Ενδείξεις

 1. γυναίκες που υποφέρουν από ακράτεια ούρων (50% των γυναικών)
 2. κολπική χαλάρωση ( επιβαρύνει το 24% των γυναικών μετά από κάθε εγκυμοσύνη)
 3. μείωση αίσθησης κατά τη σεξουαλική επαφή
 4. κολπική ξηρότητα
 5. πρόπτωση της μήτρας 1-3ΟΥ βαθμού
 6. ανάπλαση του αιδοίου και περινέου σε περιπτώσεις ρυτίδωσης, χαλάρωσης, στιγμάτων, κιρσών, κλπ

Θεραπεία

 • Ανώδυνη σύσφιξη κόλπου και περινέου, και βελτίωση της κολπικής ξηρότητας
 • Ανώδυνη ανανέωση του αιδοίου και περινέου
 • Ανώδυνη σύσφιξη της ουρήθρας
 • Θεραπεία πρόπτωσης της μήτρας Ι-ΙΙΙ βαθμού και Θεραπείες πρόληψης πρόπτωσης της μήτρας

Πλεονεκτήματα

 • Είναι εύκολη και ανώδυνη επέμβαση χωρίς αναισθητικό
 • Σύντομη επέμβαση στο ιατρείο (15-30 λεπτά), χωρίς αναισθητικό
 • Δίνει αποτελέσματα που διαρκούν
 • Εγγυημένα αποτελέσματα από αναγνωρισμένη τεχνολογία
 • Άμεση επιστροφή στις υποχρεώσεις της ασθενούς
 • Έχει σχετικά χαμηλό κόστος θεραπείας

Η τεχνολογία αυτή εξασφαλίζει την καλύτερη λύση για την ακράτεια ούρων, την κολπική χαλάρωση και τις παθολογίες του αιδοίου και τις σοβαρές ψυχολογικές τους επιπτώσεις. Τα αποτελέσματα της θεραπείας με ειδικό Laser, είναι εντυπωσιακά για τη φυσιολογία και τη ψυχική ανάσταση της γυναίκας. ΔΕΝ αντικαθιστά τη χειρουργική επέμβαση όπως σε περιπτώσεις προχωρημένης κυστεοκήλης, στάδιο 4 και άνω. Επίσης η λεπτομερής γυναικολογική εξέταση είναι απαραίτητη για απόκλιση οποιασδήποτε επιπρόσθετης παθολογίας.

Βασίλειος Τάνος MD PhD,

Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Αρεταίειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία.