Παιδιά και ηλεκτρονικά παιχνίδια

Γεννημένοι σε ένα κόσμο που κυρίαρχη θέση στο σπίτι και στον περίγυρο έχουν όλων των ειδών τα ηλεκτρονικά, τα παιδιά μας βυθίζονται ολοένα και περισότερο σε αυτά.  Είτε αυτό ονομάζεται υπολογιστής ταμπλέτα, κινητό, είτε  φορητός υπολογιστής, τα ηλεκτρονικά έχουν κατακλύσει την ζωή μας για τα καλά. Ηλεκτρονικά που είναι πολύ χρήσιμα  στην ζωή μας, όταν όμως αυτά χρησιμοποιούνται σωστά και με μέτρο.

Τι γίνεται όμως ακριβώς όταν μιλάμε για ηλεκτρονικά παιχνίδια; Είναι όντως πολύ ενδιαφέρον και δελεαστικό να παίζεις ένα παιχνίδι και να νιώθεις ότι μεταφέρεσαι σε ένα άλλο φανταστικό κόσμο, να μπορείς να  ξεφεύγεις λίγο απο τον ρεαλιστικό και τον πραγματικό κόσμο που πολλές φορές μας κουράζει, όμως υπάρχουν κίνδυνοι που δεν μπορούμε πολλές φορές να υποψιαστούμε.

Καταρχήν σε αυτά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια υπάρχουν και συνομιλίες μεταξύ παιχτών που είναι άγνωστοι, που και αυτό από μόνο του κρύβει πολλούς κινδύνους, όπου συνήθως χρησιμοποιούνται υβριστικά σχόλια και πολλές άσχημες εκφράσεις που μειώνουν την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού. Γίνεται μια ζωντανή συνομιλία κάτω από το παιχνίδι όπου τον χαμένο θα τον κατασπαράξουν στο να νιώσει ανίκανος και τον νικητή θα τον εξυψώσουν, βέβαια όλα αυτά για λίγο αφού σε λίγα λεπτά θα ξανααντιστραφούν οι ρόλοι.

Επίσης όσο και αν δεν γίνεται αντιληπτό είναι πάρα πολύ εύκολο να εθιστείς σε αυτά τα παιχνίδια. Να μην μπορείς να σταματήσεις και να χάνεις πολύ συχνά και την αίσθηση του χρόνου που αυτό συνεπάγεται με την κακή διατροφη και την λίγη εως καθόλου ξεκούραση.

Ήδη υπάρχουν κρούσματα σοβαρής εξάρτησης όπου παιδιά και έφηβοι δεν μπορούν να σταματήσουν να παίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι και συνεχίζουν να παίζουν κρυφά από τους γονείς τους πολύ αργά το βράδυ, που θα πούν ψέματα ότι έφαγαν, ότι διάβασαν ακόμα και ότι κοιμήθηκαν.

Πρέπει λοιπόν να υπάρχει ένας καλός  έλεγχος και ένα καλό πρόγραμμα για το πότε και πόσο θα χρησιμοποιείται μια ηλεκτρονική συσκευή ειδικά όταν πρόκειται για παιχνίδια που μπορούν να γίνουν πολύ εθιστικά.

Έλενα Χρυσοστόμου

Νηπιαγωγός