Έχετε ζωηρά/ πεισματάρικα παιδιά; Αντί «όχι» πείτε «ναι»

Μια αποτελεσματική μέθοδος για να λάβουν τέλος οι συγκρούσεις με τα ζωηρά παιδιά είναι ο έλεγχος της αυτόματης αρνητικής αντίδρασης των γονιών που εκφράζεται συνήθως με φράσεις όπως «όχι, σου το απαγορεύω». Κάθε φορά που προφέρεται η λέξη «όχι» θα ξεσπάσει ακόμη μια μάχη. Έχετε σκεφτεί όμως, ότι ίσως δεν αξίζει τον κόπο να εμπλακείτε σε αυτόν τον πόλεμο; Προσπαθήστε λοιπόν, να αντικαταστήσετε τη λέξη «όχι» με τη λέξη «ναι».

Όταν τα ζωηρά παιδιά εκνευρίζονται, θυμώνουν ή πεισμώνουν με ένα συγκεκριμένο ζήτημα, οι γονείς έχουν μάθει να αγνοούν ή να προσπαθούν να στρέψουν αλλού την προσοχή των παιδιών τους. Αυτές οι τεχνικές αναδεικνύονται συχνά αποτελεσματικές για τα υπόλοιπα παιδιά. Ωστόσο, τα ζωηρά παιδιά δεν ανέχονται από κανέναν να τα αγνοεί. Θα αρχίσουν να ουρλιάζουν ακόμα πιο δυνατά και δεν θα σταματήσουν μέχρι να λυγίσετε. Επιπλέον, δεν είναι καθόλου εύκολο να στρέψετε αλλού τη προσοχή τους. Ξέρουν καλά τι θέλουν και δεν πρόκειται να παραδώσουν τα όπλα μέχρι να το αποκτήσουν ή μέχρι να βρουν μια πιο ενδιαφέρουσα ασχολία. Αν τους δείξετε ότι τα ακούτε και ότι προσπαθείτε να καταλάβετε τι είναι σημαντικό γι’ αυτά, θα μπορέσετε να ελέγξετε πολύ πιο εύκολα τις αντιδράσεις τους.

Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που το παιδί σας θα εκραγεί δοκιμάστε να του πείτε «Σε ακούω, προσπαθώ να καταλάβω τι χρειάζεσαι ή τι θέλεις;». Θα σας βοηθήσει να αλλάξετε αυτό το συγκρουσιακό μοτίβο, καθώς το παιδί θα αντιληφθεί την ειλικρινή διάθεση σας για επικοινωνία και συνεργασία.

Είναι πολύ σημαντικό να ακούτε για να καταλάβετε. Όταν θέλουμε να ακούσουμε για να καταλάβουμε πραγματικά πρέπει να διακόψουμε οποιαδήποτε ασχολία μας και να αφοσιωθούμε σε όσα μας λέει το παιδί.

Μαρία Μακρυγιώργη, B.A., M.A.
Εκπαιδευτικός/ Σχολικός Ψυχολόγος
Τηλ 97632029
[email protected]

Paedicare+ medical centre
Στασίνου 28/ 202
Αγία Παρασκευή-Ακρόπολη-Λευκωσία
Τηλ 22270237
[email protected]