Τι είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα;
Ορίζεται ως η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης και είναι μία πολύ συχνή πάθηση, ιδιαίτερα σε άτομα νεαρής ηλικίας και εφήβους. Η σκωληκοειδής απόφυση, μέρος τμήματος του παχέος εντέρου που ονομάζεται «τυφλό», μοιάζει με σκουλήκι και όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς απ’εκεί έχει πάρει και τ’όνομα της.
Υπολογίζεται πως στις δυτικές χώρες περίπου το 7% των ανθρώπων ανάμεσα στον γενικό πληθυσμό θα εκδηλώσουν σκωληκοειδίτιδα σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ενώ μόνο στις ΗΠΑ διενεργούνται περίπου 200,000 σκωληκοειδεκτομές ετησίως.
Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω οξεία σκωληκοειδίτιδα;
Η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας δεν είναι πάντοτε εύκολη καθώς η κλινική εικόνα του ασθενούς μπορεί να διαφέρει κατά πολύ από την τυπική εκδήλωση της νόσου και να μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με την εξέλιξη της.
Συνήθως, ο ασθενής αναφέρει ένα ήπιο πόνο στην κοιλιά που αρχικά εντοπίζεται γύρω από τον ομφαλό, αλλά ακολούθως γίνεται εντονότερος και μετατοπίζεται στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς.
Η ανορεξία, η ναυτία, ο εμετός και ο πυρετός είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τον πόνο στην κοιλιά.
Επιπρόσθετα, άλλες παθήσεις της κοιλιάς όπως γαστρεντερίτιδα, κολικός του νεφρού, οξεία σαλπιγγίτιδα και ρήξη/συστροφή κύστης ωοθήκης στις γυναίκες κ.ά. μπορούν να μιμηθούν την κλινική εικόνα της οξείας σκωληκοειδίτιδας.
Γιατί είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα επικίνδυνη;
Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν υποψιαζόμαστε οξεία σκωληκοειδίτιδα. Συνεπώς, καλό είναι να αναζητούμε το συντομότερο ιατρική συμβουλή για να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες επιπλοκές όπως ρήξη σκωληκοειδούς και περιτονίτιδα, καταστάσεις δυνητικά πολύ επικίνδυνες που ενδεχομένως να απειλήσουν ακόμα και την ίδια την ζωή του ασθενούς.
Τί είναι η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή;
Κατά κανόνα και με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι χειρουργική και συνίσταται σε αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης(σκωληκοειδεκτομή).Η επέμβαση μπορεί να γίνει ανοικτά ή λαπαροσκοπικά.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η λαπαροσκοπική μέθοδος εφαρμόζεται από όλο και περισσότερους χειρουργούς τα τελευταία χρόνια καθώς υπερτερεί της κλασσικής ανοικτής μεθόδου σε πολλά σημεία.
Η επέμβαση γίνεται με τρεις τομές 5-12χιλ. σε διάμετρο και με την βοήθεια ενός ενδοσκοπίου(κάμερας) και ειδικών πολυεργαλείων που τοποθετούνται στην κοιλιά του ασθενούς.
Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου έναντι της κλασσικής ανοικτής είναι ποικίλα. Ο ασθενής κινητοποιείται αμέσως μετά το χειρουργείο και μπορεί να πάει στο σπίτι του την επόμενη μέρα καθώς ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σαφώς λιγότερος. Επιπλέον, πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως επιμόλυνση τραύματος και ενδοκοιλιακό απόστημα ελαχιστοποιούνται.
Αναστάσιος Χριστοδούλου M.D.
Χειρουργός εξειδικευθείς στην προηγμένη λαπαροσκοπική και βαριατρική χειρουργική
Αρεταίειο Νοσοκομείο
www.doctorchristodoulou.com

