Η σημασία της Online Εκπαίδευσης στην εποχή του COVID-19

Τα δεδομένα

Το τελευταίο διάστημα ζούμε μια πρωτόγνωρη αλλαγή των δεδομένων στη ζωή μας. Η έλευση του κορονοϊού, COVID-19, άλλαξε τον τρόπο σκέψης μας.  

Η ανθρωπότητα παρακολουθεί σαστισμένη τα όσα πολύ γρήγορα συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Ευρωπαϊκές χώρες η μία μετά την άλλη λαμβάνουν έκτακτα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας. Οι περισσότερες εφαρμόζουν την πολιτική #MένουμεΣπίτι

Έχουμε δει διάφορα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όχι στον πανικό. Πρέπει να επιλέγουμε πάντα ορθές και αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης και εκπαίδευσής μας.

Κοινωνική Ευθύνη

Η κοινωνική και προσωπική ευθύνη του καθενός πρέπει να κυριαρχήσει. Παράλληλα με τα δραστικά μέτρα του κράτους για διαχείριση της υγείας και της οικονομίας, βλέπουμε και μία έντονη και γρήγορη αλλαγή/ μεταστροφή στον τρόπο εκπαίδευσης.   

“Μείνετε σπίτι. Είναι το πιο ασφαλές φάρμακο απέναντι στον κορονοϊό”, προτρέπουν γιατροί και επιδημιολόγοι. Η ζωή και η πρόοδος δεν μπορεί να σταματήσει ωστόσο. Αυτό το αντιλαμβάνεται τόσο το υπουργείο παιδείας όσο και τα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ινστιτούτα.

Εκπαίδευση

Τα κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και διάφορα καταστήματα, οδήγησαν ή θα οδηγήσουν πολλούς για εργασία και εκπαίδευση από το σπίτι με τη χρήση τεχνολογίας. Οι διάφορες πλατφόρμες διαδικτυακής επικοινωνίας και εκπαίδευσης μας δίνουν τεράστιες δυνατότητες, που ίσως αρκετοί δεν ήξεραν μέχρι σήμερα.

Τα περισσότερα σχολεία τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα ανταποκρίνονται άμεσα, καθορίζοντας ύλη, ανταλλάσσοντας σημειώσεις και εργασίες μέσω διαδικτύου. Σε πολλές περιπτώσεις μπορούν οι μαθητές να παρακαθίσουν σε εξετάσεις και διαγωνίσματα ή και να παρακολουθήσουν ζωντανά τις Ζωντανές Διαλέξεις μέσω Live Online τεχνολογιών.

Online Σεμινάρια

Υπάρχουν επίσης και πολλές επιλογές για Online Σεμινάρια Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης. H Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) ανακοίνωσε σήμερα 16 Μαρτίου 2020, ότι ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του υπουργείου υγείας και εξετάζει δραστικά μέτρα άμεσης αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας για εφαρμογή σύγχρονης ηλεκτρονικής μάθησης, μέσα από την εξ αποστάσεως συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης για επαγγελματίες. Είναι πολύ σημαντική η στήριξη των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) εκ μέρους της ΑνΑΔ με τη χρήση Online Τεχνολογιών.     

Η παρούσα κρίση μάς έφερε ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης. Θα πρέπει όλοι οι φορείς να δράσουν γρήγορα, ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την επαφή των μαθητών, φοιτητών και επαγγελματιών μας, με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ας μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Η δια βίου μάθηση μέσω τεχνολογίας (Online Courses, Live Online Education, και Webinars) θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα μας. Ας αξιοποιήσουμε παράλληλα το χρόνο μας για περαιτέρω καλλιέργεια και εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων όλης της κοινωνίας. Ο μέσος όρος που περνάμε στο διαδίκτυο καθημερινά φτάνει τις 6 ώρες! Είτε μέσω υπολογιστή, είτε μέσω κινητού.

Όλοι μας (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, γονείς, επαγγελματίες, εκπαιδευτές) πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτήν την προσπάθεια και να συμμετάσχουμε στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και εκπαίδευση. Τα οφέλη που μας προσφέρει είναι τεράστια.

Υπάρχουν αρκετά σύγχρονα ιδρύματα στην Κύπρο όπου η διδασκαλία δύναται να πραγματοποιείται με τους εξής τρόπους:

  1. Live Online – μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από τον εκπαιδευτή μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας
  2. Online Courses – παρακολούθηση διαδικτυακών σεμιναρίων στην άνεση του δικού σας χρόνου.

Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν το χρόνο που μας δίνεται για αυτοβελτίωση και όχι για άσκοπο χρόνο στα social media.

Θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα επί του θέματος και παρουσίαση παρόχων Online Εκπαίδευσης σε διάφορους τομείς. Στόχος μας η ενημέρωση του κοινού για την αξιοποίηση των εργαλείων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Κύπρο.