Παιδικός αυνανισμός

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΣ;

Ο αυνανισμός είναι η αυτό-διέγερση των γεννητικών οργάνων η οποία προκαλεί ευχαρίστηση και αυτοπεποίθηση. Αποτελεί μέρος της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και μία απόλυτα φυσιολογική εκδήλωσή της. Επίσης, προκαλεί πολλά συναισθήματα που το παιδί δεν γνωρίζει πως είναι σεξουαλικά. Η παιδική σεξουαλικότητα χαρακτηρίζεται από μια έμφυτη περιέργεια για το σώμα, μια νέα τεχνική αυτοϊκανοποίησης που οδηγεί στην αναμενόμενη σωματική εκφόρτιση, όταν νιώθουν για κάποιο λόγο συναισθηματικά ευάλωτα, όπως π.χ. αν έχουν αποκτήσει μικρότερο αδελφάκι, εάν έχουν βιώσει κάποιον αποχωρισμό ή απώλεια, εάν έχει συμβεί κάποια σημαντική αλλαγή στη ζωή τους κ.ά. Τα παιδιά μπορούν να τρίβονται με το χέρι τους ή με οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο. Κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, ένα παιδί εμφανίζεται συνήθως ανήσυχο. Ένα παιδί μπορεί να αυνανίζεται πολλές φορές την ημέρα ή μόνο μία φορά την εβδομάδα. Ο αυνανισμός εμφανίζεται συχνότερα όταν ένα παιδί είναι νυσταγμένο, όταν βαριέται, όταν βλέπει τηλεόραση ή όταν είναι αγχωμένο.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΞΕΚΙΝΑ ΝΑ ΑΥΝΑΝΙΖΕΤΑΙ;

Η έναρξη του αυνανισμού διαφέρει από παιδί σε παιδί. Τα μικρά παιδιά που φορούν πάνες μπορούν να αυνανίζονται τριβόμενα στην πάνα τους χωρίς όμως να φθάνουν σε οργασμό. Για πρώτη φορά, από την ηλικία των 2-3 χρόνων, μπορούν τα περισσότερα παιδιά που αυνανίζονται να φθάνουν σε οργασμό, γιατί αυτό προϋποθέτει μια τεχνική που σχετίζεται με την κινητική εξέλιξη του παιδιού. Από την ηλικία των 2-3 χρόνων πάντως, τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να αυνανίζονται. Όσο μεγαλώνουν αυτό γίνεται ολοένα και συχνότερα, αλλά και πιο συνειδητοποιημένα, από τη στιγμή που ανακαλύπτουν πως έχουν κατακτήσει έναν τρόπο να βιώνουν ευχαρίστηση, και μάλιστα με δική τους πρωτοβουλία.

ΓΙΑΤΙ ΑΥΝΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

Ο περιστασιακός αυνανισμός είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά πολλών νηπίων και παιδιών προσχολικής ηλικίας. Έως το ένα τρίτο των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας ανακαλύπτουν τον αυνανισμό εξερευνώντας το σώμα τους. Συχνά συνεχίζουν να αυνανίζονται απλά επειδή αισθάνονται καλά. Μερικά παιδιά αυνανίζονται συχνά επειδή είναι δυσαρεστημένα για κάτι, όπως για παράδειγμα όταν δεν τους επιτρέπεται η πιπίλα. Εάν ο αυνανισμός γίνεται έντονος, ας προσπαθήσουμε, να ανακαλύψουμε την πηγή του άγχους που προκαλεί αυτήν την καταναγκαστική συμπεριφορά.

Ο αυνανισμός δεν έχει ιατρικές αιτίες: εάν υπάρχει κνησμός ή πόνος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων δεν είναι αποτέλεσμα του αυνανισμού.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ;

Μόλις το παιδί σας ανακαλύψει τον αυνανισμό, αυτός ή αυτή σπάνια θα σταματήσει εντελώς να το κάνει. Το παιδί σας μπορεί να μην το κάνει συχνά, αλλά υπάρχει πιθανότητα να αυνανίζεται όταν δεν είναι ευτυχισμένο. Μέχρι την ηλικία των 5 ή 6, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να μάθουν να αυνανίζονται με διακριτικότητα σε ιδιωτικό χώρο. Ο αυνανισμός επικρατεί και στα δυο φύλα στην εφηβεία ως απάντηση στις φυσιολογικές ογκομετρικές ορμόνες και τη σεξουαλική ορμή.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;

Ο αυνανισμός δεν προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη στο σώμα. Δεν είναι οποιαδήποτε ανωμαλία ή υπερβολική αντίδραση, εκτός εάν γίνεται σκόπιμα σε δημόσιους χώρους μετά την ηλικία των 5 ή 6. Δεν σημαίνει ότι το παιδί σας θα σεξουαλικά αποκλίνον. Μόνο εάν οι ενήλικες που το περιβάλλουν αντιδρούν υπερβολικά στον αυνανισμό ενός παιδιού και το κάνουν να φαίνεται βρώμικο ή κακό, αυτό θα προκαλέσει συναισθηματικές βλάβες, όπως ενοχή και σεξουαλική φοβία.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

  1. Είναι αδύνατο να εξαλειφθεί ο αυνανισμός.

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι το παιδί σας έχει μάθει να αυνανίζεται και το απολαμβάνει. Το μόνο που μπορείτε να ελέγξετε ο χώρος που αυνανίζεται. Ένας λογικός στόχος είναι να επιτρέπεται μόνο στο υπνοδωμάτιο και στο μπάνιο. Μπορείτε να το πάρετε από το χεράκι ή να το αγκαλιάσετε, να το οδηγήσετε στο δωμάτιο του και να πείτε ήρεμα και χαλαρά στο παιδί σας: «Αυτό που κάνεις δεν είναι κακό, ξέρω πως σε ευχαριστεί, πως είναι κάτι που κάνουν τα περισσότερα παιδάκια στην ηλικία αυτή, αλλά θα πρέπει να γίνεται όταν κάποιος είναι μόνος του στην κρεβατοκάμαρά του». Εάν αγνοήσετε εντελώς τον αυνανισμό, ανεξάρτητα από το πού γίνεται, το παιδί σας θα σκέφτεται ότι μπορεί να το κάνει ελεύθερα σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

  1. Αγνοήστε τον αυνανισμό κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αφήστε το παιδί σας μόνο του σε αυτές τις στιγμές και μην το ελέγχετε. Μην απαγορεύετε στο παιδί σας να βάζει τα χέρια του ανάμεσα στα πόδια.

  1. Αποσπάστε την προσοχή του παιδιού.

Πρώτα προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού με ένα παιχνίδι ή μια δραστηριότητα. Εάν αυτό αποτύχει, εξηγήστε στο παιδί σας: «Ξέρω ότι αισθάνεσαι καλά, και είναι εντάξει να το κάνεις αυτό στο δωμάτιό σου ή στο μπάνιο, αλλά μην το κάνεις στο υπόλοιπο σπίτι ή όταν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι γύρω». Μέχρι την ηλικία των 4 ή 5 ετών, γίνονται ευαίσθητα στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αυνανίζονται μόνο όταν είναι μόνοι.

  1. Συζητήστε με την νηπιαγωγό/ δασκάλα/ο του παιδιού.

Ζητήστε από τον/την δάσκαλο/α του παιδιού σας να ανταποκριθεί στον αυνανισμό του παιδιού σας αρχικά προσπαθώντας να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, θα πρέπει να προσελκύσει την προσοχή του παιδιού με σχόλια όπως «Σε χρειαζόμαστε να συμμετέχεις στο μάθημα τώρα». Ο αυνανισμός πρέπει να γίνεται ανεκτός στο σχολείο μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου στη περίπτωση του νηπιαγωγείου.

  1. Αυξήστε την σωματική επαφή με το παιδί σας.

Μερικά παιδιά θα αυνανίζονται λιγότερο αν τα αγκαλιάζεται περισσότερο.  Προσπαθήστε να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας λαμβάνει τουλάχιστον 1 ώρα ημερησίως χρόνο μαζί σας και αγάπη από εσάς.

  1. Κοινά λάθη.

Το πιο κοινό λάθος που κάνουν οι γονείς είναι να προσπαθούν να εξαλείψουν πλήρως τον αυνανισμό. Αυτό οδηγεί σε έναν αγώνα εξουσίας που οι γονείς χάνουν αναπόφευκτα. Τα παιδιά δεν πρέπει να τιμωρούνται για τον αυνανισμό. Μην ονομάζετε τον αυνανισμό ως κακό, βρώμικο ή αμαρτωλό γεγονός και μην δέσετε τα χέρια του παιδιού σας για να το συγκρατήσετε. Όλες αυτές οι προσεγγίσεις οδηγούν μόνο στην αντίσταση και ενδεχομένως αργότερα σε σεξουαλικές δυσκολίες.

 

Μαρία Μακρυγιώργη, B.A., M.A.
Εκπαιδευτικός/ Σχολικός Ψυχολόγος
Τηλ 97632029
[email protected]

Paedicare+ medical centre
Στασίνου 28/ 202
Αγία Παρασκευή-Ακρόπολη-Λευκωσία
Τηλ 22270237
[email protected]